Inwooncursus 2015: Optimum adveniat

11 apr
Datum
11 april 2015 09:00 – 16 april 2015 13:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Park Molenheide
Molenheidestraat 7
3530 Houthalen-Helchteren
België

bekijk in Google Maps

Programma en presentaties    Over de sprekers

Beste collega’s

25 jaar ‘Inwooncursus’: het zet toch even aan het denken. Al 25 jaar lang organiseert Domus Medica (en zijn voorganger de ‘Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen’) deze gezinsvriendelijke vorm van postuniversitaire navorming.

Een werkgroep van zo'n 15 gedreven huisartsen bepaalt in samenspraak de inhoud van deze kwaliteitsvolle cursus. Zonder enige beïnvloeding van buitenaf en dit gedurende een volledig jaar nemen zij alle aspecten van deze cursus op zich: thema, sprekers, didactiek, evaluatie,… Een zo mogelijk nog meer gedreven groep van jeugd en partners dokteren het ‘gezinsvriendelijk’ aspect uit met een aangepast programma voor kinderen van elke leeftijd en voor artsenpartners. Het administratief personeel van Domus Medica levert hierbij de noodzakelijke administratieve ondersteuning door deadlines te bewaken, een brug te vormen naar de locatie en het budget te beheren. Dit alles is maar mogelijk door een zeer positieve samenwerking die gegroeid is naar ware vriendschap binnen een hecht team. Wat ons samenhoudt, is de drang naar een leuke en kwaliteitsvolle week waarin kennis, vaardigheden en attitudes omtrent huisartsgeneeskunde kunnen worden aangescherpt. En dat zullen we dit jaar ook weer doen!

In elke consultatie, telkens weer, zitten we als huisarts ‘alleen’ met onze patiënt. Soms kan er wel eens een stagiair aanwezig zijn, maar de expertise waarop we een beroep doen in ons medisch consult, is sterk afhankelijk van de individuele schat aan ‘kennis’ die we verworven hebben tijdens onze opleiding en die aangevuld wordt in navorming en dagelijks werk. Deze kennis vervaagt en dat terwijl de geneeskundige wetenschap juist zo’n vaart neemt… Wat vroeger als ‘juist’ werd aanzien, wordt nu soms tegensgesproken en andersom. Durven wij de uitdaging aan om onze actuele kennis te toetsen? Durven wij toegeven dat we de weg naar de waarheid (‘evidence’) nog niet gevonden hebben? Geen probleem… De volgende inwooncursus reikt u een helpende hand.

In de huisartsenpraktijk is er de voorbije jaren ook veel veranderd. Van uitsluitend solo-artsen met meewerkende echtgenotes zijn meerdere praktijken geëvolueerd naar groepspraktijken met secretariaatsondersteuning waar een eigen dynamiek heerst. Huisartsen maken taakafspraken, ontwikkelen praktijkrichtlijnen en volgen ze op, ontplooien zich in specifieke interessegebieden, zetten een kwaliteitsbeleid uit en plannen doelgericht hun investeringen. Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn… maar is dat ook werkelijk zo? Levert dit samenwerken geen dynamieken op waar energie verloren gaat naar spanningen die heel normaal kunnen zijn wanneer mensen met elkaar (moeten) samenwerken… Meningen verschillen eenmaal. Hoe kan dan een beleid ontwikkeld worden, gesteund op kwaliteit, dat door iedereen gedragen wordt? Geen probleem… De volgende inwooncursus reikt u een helpende hand.

Ook de maatschappij waarin wij werken en leven, evolueert. Het is geen geheim dat mensen tegenwoordig vaak kiezen voor het ziekenhuis of ‘de specialist’, eerder dan voor de levensloopgeneeskunde bij de familie- of huisarts. Een gynaecoloog begeleidt zwangerschap en geboorte, pediaters volgen zuigelingen op al dan niet via gespecialiseerde raadplegingen voor het jonge kind, NKO-artsen draineren aanhoudende snottebellen weg en voor anticonceptiebeleid bij pubers en (te frequente) uitstrijkjes bij (te) jonge vrouwen gaat men weer op visite bij de gynaecoloog. Na een acute hospitalisatie wordt de patiënt steevast ontslagen waarbij ‘met uw goedvinden’ de patiënt binnen enkele weken of maanden wel terug wordt gezien. Is er in deze maatschappij dan nog wel een plaats voor de begeleidende huisarts? Dreigen wij door het uithollen van ons mooie beroep niet verloren te lopen in burn-out, alcoholverslaving of echtscheiding? Geen probleem… De volgende inwooncursus reikt u een helpende hand.

De jubilerende 25e Inwooncursus kreeg aanvankelijk als thema ‘the best of…’ Het wordt geen terugblik op de 25 voorbije cursussen, maar we kijken vooruit naar het werkveld van de huisarts-in-de-toekomst die binnen de gezondheidszorg wellicht meer dan ooit ‘de eerste’ plaats zal innemen. Daar willen we klaar voor zijn tijdens elke individuele raadpleging, in onze praktijk en in de maatschappij. Tijdens deze cursus zullen deze drie dimensies sterk worden uitgewerkt, telkens in een ‘denk-dag’ en een ‘doe-dag’, waar een dag met interactieve lessen en debat afgewisseld wordt met een dag praktische oefensessies en trainingen. Voor het eerst worden ook lange thematische sessies aangeboden die drie of vier uren duren. Sprekers dit jaar zijn vooral huisartsen, maar zij worden ondersteund door een didacticus, academici en politici, maar ook door een cardioloog, een bioloog, een psycholoog, een pediater en een geriater, IT-consultants, communicatiespecialisten, en nog veel meer.

In naam van de hele werkgroep die deze cursus tijdens het voorbije jaar heeft voorbereid, heten wij u en uw gezin hartelijk welkom tijdens de tweede week van de paasvakantie in ‘Molenheide’ van 10 tot 17 april 2015 voor de 25e Inwooncursus.

‘Optimum adveniat’

Emmanuel Samyn
Johan Wens
congresvoorzitters