IWC-congres 2018: De huisarts ‘bijgespijkerd’: niet te kloppen!

07 apr
Datum
7 april 2018 09:00 – 12 april 2018 13:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Molenheide
Molenheidestraat 7
3530 Houthalen-Helchteren
België

bekijk in Google Maps

Programma en presentaties    Foto's

Op zondagnamiddag gaan wij wel eens wandelen…

Vorige week stapten we nog langs de Schelde-Rijnverbinding: een kanaal tussen het Kanaaldok in de Antwerpse haven en de Oosterschelde. Het was er opvallend druk in de scheepvaart… wellicht door een of andere subsidie die probeert om containers van de weg te houden. Dit wandelen zette me aan het denken… Wat zou nu het meest productief zijn om de kwaliteit van de scheepvaart te verbeteren? Zou men het best het kanaal verdiepen om grotere schepen met meer diepgang toe te laten? Of zou men eerder het kanaal moeten verbreden om meer schepen tegelijkertijd toe te laten? De wandeling was te kort om een definitief antwoord te vinden.

Deze reflectie over ‘verbreden’ of ‘verdiepen’ zette zich echter verder toen op maandagochtend een drukke werkweek begon. Tijdens het eerste spreekuur van de week zag ik patiënten met een grote verscheidenheid aan allerlei problemen die dringend een oplossing moesten krijgen: een verzwikte enkel, een aanhoudende hoest, jeukproblemen die niet opgelost geraakten met eenvoudige middeltjes, een knobbel in de borst, een alcoholverslaving, een attest vanwege de schoolarts voor een groeiachterstand, … Wat zou nu het meest productief zijn om de kwaliteit van de geneeskunde te verbeteren? Verbreden of verdiepen?

De hedendaagse geneeskunde 'verdiept' zich steeds meer. De meest prestigieuze geneeskunde vandaag is vaak ook de meest technische en gespecialiseerde. Onze jonge studenten stralen bij het idee om te kunnen specialiseren, zich te kunnen verdiepen in één of andere topic die hen wel ligt… als cardioloog, nefroloog, oftalmoloog of orthopedist. Subspecialisatie is schering en inslag, nog meer verdieping. Toch leidt deze algemene drang naar diepere inzichten niet steeds naar een betere zorg. Het gevaar bestaat dat het zorgaanbod versnippert en dat de zorgaanbieder de gehele mens uit het oog verliest.

Misschien zou men het kanaal waarlangs mensen ‘zorg’ vinden wat meer moeten verbreden, en meer mensen moeten stimuleren om de juiste zorg te zoeken bij een ‘brede’ discipline. Meer dan 70 % van alle klachten kan toch worden opgelost in het eerstelijnskanaal? Laten we echter geen spijkers op laag water zoeken... Er moet immers ook voldoende diepgang zijn om de minder vanzelfsprekende problemen meteen een goede vaart te geven. Wij slaan meteen spijkers met koppen door te stellen dat de huisarts niet alleen nood heeft aan een brede kennis en ervaring, maar evenzeer aan voldoende verdieping om een correcte (op wetenschappelijke bewijsvoering gebaseerde) geneeskunde te kunnen aanbieden.

En net dat beoogt onze cursus dit jaar: onze kennis over 5 specifieke domeinen bijspijkeren: van pediatrie naar geriatrie, van preventie via bewegen mits pijn naar labodiagnostiek… Het zal dan ook weer een andere cursus zijn dan anders. Maar de formule blijft: interactieve, plenaire lessen geleid door een specialist (in samenwerking met een huisarts) en actieve sessies met discussies, weetjes, oefeningen, … op maat van de huisarts.

And last but not least, for the first time in the 28 years history of the ‘IWC-course’ we invite a speaker from abroad. During the first day (on Saturday morning), a native trainer from the famous Red Whale Courses will present the ‘GP Update’. This comprehensive course is designed to get GPs up to speed with the latest evidence and guidance relevant to Primary Care. The GP presenter will summarize and discuss the results of the most important new evidence and guidance, concentrating on what it means to you and your patients in the consulting room tomorrow. It will be delivered in a lecture based format, with plenty of time for interaction, humour and video clips, to keep you focused and awake.

Kan je nog één reden aanhalen om hier niet aanwezig te zijn?

Via verbreden en verdiepen spijkeren wij onze kennis weer bij tijdens de tweede week van de paasvakantie. Je bent welkom, samen met je gezin, vanaf vrijdag 6 april tot en met 13 april 2018 in Park Molenheide in Houthalen- Helchteren (Limburg) voor een nieuwe editie van ons IWC-congres.

Een bijgespijkerde huisarts? Niet te kloppen...

Emmanuel Samyn
Lenie Jacobs
Johan Wens