Jong Domus

Brandend actueel: het 'weigerbriefje'

Jong Domus bindt de strijd aan tegen onnodige attesten: onredelijke vragen, vragen waarvoor geen arts nodig is, vragen waarvoor de arts niet bekwaam is, vragen zonder wetenschappelijke grond, vragen die niet over de gezondheidstoestand van de patiënt gaan, vragen m.b.t. derden die niet door de arts onderzocht zijn... Zie ook: het Project Kafka.

Om deze onterechte attesten te weigeren stelde Jong Domus een 'weigerbriefje' op. 


1. Visie

Wie zijn we
Hoe werken we
Waar streven we naar

Jong Domus wordt gevormd door jonge enthousiaste huisartsen die samen een vernieuwende werkgroep vormen binnen de grotere organisatie Domus Medica.
We willen geen specifieke leeftijdsgrens vastleggen, maar ogen op een doelgroep die minder dan 10 jaar in de praktijk staat.

We bekijken huisartsgeneeskunde in al zijn facetten met een gezonde kritische bril. Zo ontwikkelen we innovatieve ideeën en projecten. Dit betrachten we vanuit een neutrale, verfrissende en ongebonden houding te doen. We willen verbindend, interdisciplinair en oplossingsgericht werken. Zo bouwen we bruggen en vergroten we onze sociale kaart. 

Concreet willen wij vooral de ambitie en het engagement van jonge huisartsen stimuleren, en op die manier onze eigen toekomst en werkveld vormgeven.We streven zo naar innovatieve huisartsgeneeskunde om de kwalitatieve zorg te realiseren voor de patiënt, de maatschappij én de arts.

2. Topics

 • Huisartsgeneeskunde als wetenschap
 • Organisatie van de eerstelijnszorg in ons land
 • Internationale ontwikkelingen op vlak van eerstelijnszorg
  Voor dit onderdeel werken we samen met SSM-J, onze Waalse variant, dat als grotere organisatie SSM-G  kent. Zo worden beide landsdelen vertegenwoordigd in BSGP op internationaal vlak. Hierin worden we bijgestaan door de Vasco Da Gama Movement, de wereldwijde organisatie van startende huisartsen en huisartsen-in-opleiding van WONCA Europe.
 • ‘Patient-life’ balance’
  Als huisarts zijn we de centrale speler in de zorg voor de patiënt. Dit zorgt ervoor dat ons takenpakket zich niet alleen afspeelt gedurende de consultatie, maar ook daarbuiten en soms in het weekend. We willen ervaringen, aanpak en meningen delen zodat we van elkaar kunnen leren en zelfzorg een prioriteit blijft.

3. Het team

 • Voorzitter: Sophie Van Steenbergen, huisarts in Antwerpen Berchem, enthousiast lesgever en oprichter van het IRIS platform

 • Ondervoorzitters

  • Madieke Maseman, huisarts in Oostende, enthousiast lesgever

  • Joke Versmissen, huisarts in Halle-Zoersel, centrumarts Fedasil Deurne

 • Financiën: Sanne Vanhees, huisarts in Beringen

 • ICT & social media: Magali Van Melckebeke, huisarts in Aaigem

 • Internationale samenwerking:

  • Laure Clinckemalie, vervangarts in binnen én buitenland

  • Joke Versmissen, huisarts in Halle-Zoersel, centrumarts Fedasil Deurne
    

4. Onze activiteiten

GPMeethinks

Op regelmatige tijdstippen organiseert Jong Domus een GPMeeThink: een interactieve brainstorm rond één of meerdere topics 
Hier proberen we zoveel mogelijk in interactie te gaan met de deelnemers en samen na te denken over de thema's. Dit doen we op verschillende manieren: workshop, debatten, voordracht… 

Daarnaast biedt GPMeeThink een forum aan jonge huisartsen die hun wetenschappelijk onderzoek willen presenteren of die over bepaalde thema's willen brainstormen of een project willen voorstellen. Twijfel dus niet om ons te contacteren 

Dag van de Jonge Huisarts

Op 27 februari 2021 starten we met het eerste Jong Domus congres: Dag van de Jonge Huisarts.

Het thema dit jaar: Bruggen Bouwen.

Als huisarts spelen we een centrale rol in het zorgverhaal van een patiënt.

Door bruggen te bouwen naar elkaar maar ook naar andere disciplines creëren we zorg van hoge kwaliteit en zorgen we ook dat onze work-life balance blijft bestaan.

Op 27 februari staat alles in teken van deze bruggen.

We starten de dag met een brug naar de toekomst. Wat is de huisartsgeneeskunde van de toekomst? Isabelle François van Health House filosofeert met ons mee.

Vervolgens worden workshops rond verschillende thema’s georganiseerd. 

We zorgen voor een covid-proof event dat ook online gevolgd zal kunnen worden. 

Blijf via deze pagina of via facebook op de hoogte.

Deelname Wegwijs voor starters

Je eerste stappen als afgestudeerd huisarts? Laat je informeren op de Wegwijs voor starters. Ook wij zullen aanwezig zijn!

Interesse voor Wegwijs voor starters? Klik hier.

Uitreiking Meest Originele Masterproef

Elk jaar gaan we op zoek naar de HAIO die de meest originele masterproefprijs schreef. Hierbij wordt er gekeken naar de wetenschappelijke opbouw van de masterproef, maar wordt de focus vooral gelegd op de originaliteit. Hoe origineel is de onderzoeksvraag en de onderzoeksmethode? Hoe innovatief was de onderzoeker? De drie beste masterproeven mogen een leuke prijs in ontvangst nemen op hun proclamatie, waarbij de winnaar een tegoedbon krijgt voor een (buitenlands) congres.

Winnaars 2020

Eerste plaats: Eline Daelemans: Hoe wordt de professionele identiteit gevormd en welke factoren spelen hierbij een rol; een kwalitatief onderzoek bij geneeskunde studenten.

Tweede plaats: Lotte den Ouden: Kwetsbaarheid in de huisartsenpraktijk: (g)een evidentie?

Derde plaats: Marie Lambert: De beleving van huisartsen en tandartsen in de gedeelde zorg voor sociale en maatschappelijke minderheidsgroepen.

5. Buitenland

Jong Domus internationaal? Vasco da Gama Movement!

Wat is het?

Vasco da Gama Movement of kortweg VdGM is de Europese organisatie voor nieuwe en toekomstige huisartsen. Het is de young-doctor-movement die gelinkt is aan Wonca Europe. Wonca (The World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians) is hét wereldwijde internationale netwerk van huisartsenorganisaties, universitaire centra voor huisartsgeneeskunde en alle organisaties die zich bezighouden met academische en klinische aspecten van de huisartsgeneeskunde.

Wat doet Vasco da Gama Movement in de praktijk?

Zij organiseren jaarlijks een eigen congres voor alle geïnteresseerde toekomstige huisartsen en huisartsen die in de laatste 5 jaar afstudeerden. Op dit congres kan je allerlei workshops en lezingen bijwonen, zelf een poster presenteren en dit samen met een hele groep gemotiveerde enthousiaste jonge huisartsen vanuit heel Europa. Daarnaast organiseren zij voorafgaand aan de jaarlijkse congressen van Wonca ook steeds een preconference-dag waarbij je workshops kan volgen specifiek gericht op jonge huisartsen.

Een tweede belangrijk aspect van VdGM zijn de uitwisselingen. Je kan als HAIO of als recent afgestudeerde (in de laatste 5 jaar) huisarts op uitwisseling bij huisartsen over de hele wereld! Lees hieronder hoe je hier precies aan kan deelnemen

Meer info: http://www.Woncaeurope.org of http://vdgm.woncaeurope.org


Als huisarts op uitwisseling in het buitenland, de opties

A Pre-conference exchange program

Dit zijn korte uitwisselingen van enkele dagen voorafgaand aan een nationaal of internationaal huisartsencongres in Europa. Je doet deze uitwisseling in een groep met jonge huisartsen van verschillende nationaliteiten en gaat enkele dagen meevolgen in een huisartsenpraktijk. Meestal wordt er van alle deelnemers verwacht iets korts te presenteren over de eerste lijn in eigen land waardoor je veel bijleert over de organisatie van de eerstelijns gezondheidszorg in de landen van alle verschillende deelnemers.

Hoe deelnemen?
De geplande pre-conference exchanges verschijnen op onze kalender en op Facebook. De inschrijvingsprocedure is afhankelijk van uitwisseling tot uitwisseling maar bestaat meestal op zijn minst uit een motivatiebrief en cv, er gebeurt een selectie volgens het maximum aantal deelnemers. Er zijn ieder jaar terugkerende preconference exchanges maar ook unieke evenementen die georganiseerd worden. 

B Hippokrates uitwisseling

Een observatiestage van twee tot maximum vier weken in een Europees land. Je komt terecht bij een plaatselijke huisarts waar je mee de dagelijkse praktijk kan volgen.

Hoe deelnemen? 
De lijst met landen vind je op de website van VdGM. Je dient de procedure minstens drie maanden voor je wil vertrekken te starten, bij veel bevraagde plaatsen zoals de UK kan het zelfs tot een jaar duren dus begin hier op tijd aan.

C FM-360° 

Zelfde principe als Hippokrates uitwisseling maar dan wereldwijd. Benieuwd hoe een huisarts in Rio de Janeiro te werk gaat of hoe de eerste lijn er in Japan uitziet? Je kan via dit programma maximaal vier weken op uitwisseling gaan. 

Voor meer informatie: info@jongdomus.be of via onze facebookpagina 

6. Lid worden van Jong Domus

Lid worden van Jong Domus is gratis.
Lid worden betekent dat je via mailing onze nieuwsbrief en meest recente weetjes ontvangt. 

Indien je graag meewerkt rond bepaalde topics, laat je stem dan zeker horen.
We verwelkomen je meer dan graag. 

Om lid te worden of voor meer informatie, stuur een mailtje naar info@jongdomus.be