Inwooncursus 2014: Hormonopolis

12 apr
Datum
12 april 2014 09:00 – 18 april 2014 13:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Molenheide
Molenheidestraat 7
3530 Houthalen-Helchteren
België

bekijk in Google Maps

Welkom Presentaties Foto's en verslag Over de sprekers

Beste collega’s

Een van de mooiste ervaringen van wetenschappelijk werk is de bekroning van geleverde inspanningen: een artikel dat eindelijk wordt gepubliceerd of nieuwe onderzoeksgegevens die op een (inter)nationaal congres voorgesteld mogen worden. De appreciatie van een aanvaard abstract, de nervositeit voor het geven van de ‘talk’ en nadien de feedback van de collega’s… het zijn meestal erg leuke ervaringen.

Daarbij komt de spanning van het reizen en aanwezig zijn in een vreemde stad. Daar probeer ik – als uitdaging – bijna steeds mijn weg te vinden via het openbaar vervoer: bus, tram of metro. En meestal valt dat aardig mee. De haast universele, schematische weergave van bus- en metrolijnen spreken voor zich, zelfs in landen waar er geen Engelse achtergrond aanwezig is. Dit reizen in een vreemde stad, geleid via vaste kanalen, en de zekerheid om net daar aan te komen waar je verwacht wordt, geeft mij vaak een aangenaam gevoel.

‘Zouden de verschillende hormonen in ons lichaam zich ook zo als op een metrolijn voelen’, bedacht ik me eens onderweg. Opgepikt op één bepaalde plek (pancreas of schildklier) om dan geleid te worden (via bloedbanen) naar de plaats van bestemming (spier, vetcel, bot,…)? En wat gebeurt er als deze hormonen de weg kwijt geraken? Of bij verkeersproblemen, stakingen,… is er dan een crisisplan? Een noodinterventie? En is er ook een ‘hormonenpolitie’ om alles in goed banen te leiden?

Onze 24ste Inwooncursus gaat over ‘endocrinologie’, wellicht een van de meest boeiende disciplines in de geneeskunde. Endocrinologie omvat zoveel verschillende aspecten van leven en gezondheid dat de werkgroep die deze cursus opstelt, niet anders kon dan er weer creatief tegenaan te gaan. De cursus zal gaan over: groei, puberteit en menopauze, over oma’s (neen, niet over opa’s), over voeding en sport, fertiliteit en seksualiteit, schildklier en bijschildklier, nier en bijnier, obesitas en diabetes, acute problemen en chronische zorg, kortom een gekleurd pallet van gaan en komen, waarbij onze map van ‘hormono-polis’ richtinggevend zal moeten zijn…

Maar we worden hierbij geholpen: de politie waakt, en tal van collega’s uit de eerste, tweede en andere (metro)lijnen zullen hun expertise delen om ons niet verloren te laten lopen. We ontmoeten onderweg natuurlijk endocrinologen, maar ook een urgentist, een jeugdarts, een pediater, een gynaecoloog, een nefroloog, een farmacoloog, een psycholoog, een diabetoloog, een anesthesist, een internist, een dierenarts,… en natuurlijk ook huisartsen.

In naam van al deze mensen, en mede in naam van alle leden van de werkgroep, heten wij jullie dan ook hartelijk welkom van 11 tot 18 april 2014 in Helchteren-Houthalen op onze 24ste Inwooncursus.

Emmanuel Samyn & Johan Wens, congresvoorzitters