IWC-Congres 2024: Het kleurenpalet van de huisarts

IWC 2024

Programma

  • Zaterdag 6 april - Rood - Dr. Hans Baeten
  • Zondag 7 april - Geel/oranje - Dr. Wilco Kwanten / Dr. Peter Schatteman
  • Maandag 8 april - Groen - Prof. Gert Laekeman
  • Dinsdag 9 april - Blauw - Dr. Kate Sauer / Prof. Herwig Leirs
  • Woensdag 10 april - Indigo - Dr. Koen Titeca / Charlotte de Ly & Thomas Heiremans
  • Donderdag 11 april - Regenboog - Prof. Guy T'Sjoen & Dr. Joz Motmans

Rood

Dr. Hans Baeten

Zaterdag 6 april

Bij de kleur rood denken we aan energie, vastberadenheid, moed, actie,.. Het zijn allemaal eigenschappen die belangrijk zijn als we geconfronteerd worden met spoedeisende situaties in de huisartsenpraktijk. Op deze eerste lesdag verplaatsen we ons in het perspectief van een huisarts op wachtdienst, die heel wat dringende oproepen krijgt. Samen met dr. Hans Baeten, urgentiearts in Klina (Brasschaat), verfrissen we onze kennis over diagnose en therapie van urgenties, leren we wanneer een doorverwijzing aan de orde is en krijgen we een praktische leidraad over het omgaan met spoedeisende situaties.

Geel/Oranje

Dr.  Wilco Kwanten / Dr. Peter Schatteman

Zondag 7 april 

deel 1 -  icterus: Geelzucht, een symptoom van een onderliggende aandoening.  Samen met Dr. Wilco Kwanten, gastro-enteroloog en hepatoloog aan het UZA stellen we het diagnostisch landschap op aan de hand van casussen.  Er worden praktische adviezen gegeven voor verwijzing, behandeling en opvolging, dit alles door de huisartsenbril.

deel 2 - pollakisurie: Van jong tot oud, man of vrouw, iedereen kan er last van krijgen. Wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe en wat we als huisarts zelf kunnen onderzoeken en behandelen en wanneer doorverwijzen aan de orde is, dat komen we te weten van dr. Peter Schatteman, uroloog in het OLV ziekenhuis te Aalst. 

Groen

Prof. Gert Laekeman

Maandag 8 april

Deel 1 - Van heks tot huisarts: Professor Gert Laekeman, emeritus gewoon hoogleraar aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de KU Leuven, neemt ons mee terug in de geschiedenis om te ontdekken waar de farmacologie begon: in de natuur! Welke plantjes bewijzen vandaag de dag nog altijd hun waarde? Zijn “natuurmiddeltjes” altijd wel zo onschuldig? Aan welke interacties moeten we zeker denken? En wat als een plant of kruid zowel genotsmiddel als remedie kan zijn? Tot slot bekijken we de genezende kracht van de natuur ook breder: moeten we vaker een “groene dag” voorschrijven?

Deel 2 - De groene huisarts(praktijk):  We gaan quizzen! Weet jij hoe je je medisch afval correct sorteert? En welke puffer het minst bijdraagt aan het gat in de ozonlaag? Hoe brengen we “reduce-reuse-recycle” in de (huisartsen)praktijk? Ook wie niet met de hoofdprijs naar huis gaat, heeft toch weer een hoop bruikbare tips op zak om het leefmilieu (en dus onze patiënten) een stukje gezonder te maken.

Blauw

Dr. Kate Sauer / Prof. Herwig Leirs

Dinsdag 9 april 

Deel 1 - Inhalatietherapie bij kinderen: Blauw is de kleur van de lucht, een kalmerende kleur. Maar wat als lucht inademen bij kinderen moeilijk gaat? Een hoestend kind: moeten we aan astma denken, een puffer geven? Welke puffer? Of toch liever ‘aerosollen’?  Wheezers: zijn ze happy of niet? Wat is de impact van RSV? …. Dr. Kate Sauer, kinderpneumoloog AZ Sint-Jan Brugge AV en consulent UZ Leuven, zorgt voor duidelijkheid.

Deel 2 - Zoönosen: Contact met dieren is vaak leuk en goed voor je gezondheid. Mensen die omgaan met dieren hebben minder last van stress en gaan minder vaak naar de huisarts. Soms kunnen mensen echter ook ziek worden van dieren. Prof. Herwig Leirs, bioloog en hoogleraar aan de Faculteit Wetenschappen van de UA legt ons uit hoe we deze ziekten kunnen voorkomen, herkennen en behandelen.

Indigo

Dr. Koen Titeca / Charlotte de Ly & Thomas Heiremans

Woensdag 10 april

"Dokter, voor mij moet het niet meer verder gaan..., morgen niet meer wakker worden zou een verlossing zijn... ik heb het gehad, het is voorbij.  Wellicht zijn deze zinnen herkenbaar.  We zitten tegenover een patiënt met levensmoeheid, iemand die "klaar" is met het leven, zelfs "lijdt" aan het leven...  Het zijn meestal moeilijke gesprekken waarbij we wel wat tips kunnen gebruiken.  Daarvoor gaan we te rade bij dr. Koen Titeca, psychiater en LEIF-arts. 

In het tweede deel kijken we dan naar de nabestaanden: hoe gaan zij om met het verlies van een dierbare?  Wat is rouw en wanneer wordt het pathologisch? Hoe kunnen we helpen? Charlotte de Ly (therapeute) helpt ons hierin inzicht te verwerven.  Daarnaast legt Thomas Heiremans ( Sereni ) uit welke rol de uitvaartverzorger kan spelen in het ontzorgen en ondersteunen van de nabestaanden.

Regenboog

Prof. Guy T'Sjoen & Dr. Joz Motmans

Donderdag 11 april 

Professor Guy T’Sjoen en zijn collega Joz Motmans van het Centrum voor Geslachtsontwikkeling van de UGent maken ons wegwijs in de transgenderzorg. Wat als je patiënt “plots” onder een andere vlag vaart? Wat betekent transitie op korte en lange termijn en waar moeten we als huisarts op letten? Hoe kunnen we onze trans-patiënten ondersteunen in een onvolledige transitie, of als ze spijt krijgen? Welke rol kunnen we spelen in het psychische aspect van een (mogelijke) transitie, zowel voor de patiënt als voor zijn/haar/hun omgeving? Een voor velen nog onbekend terrein zal na deze regenboogdag hopelijk wat vertrouwder aanvoelen.

Publicatie datum
22 dec 2023
Revisiedatum
05 jan 2024