IWC 2023: Falen & OPSTAAN - Programma

Hartfalen

Dr. Lineke Hens, Cardioloog & Dr. Griet Verhelst, huisarts

Zaterdag 1 april

We gaan aan de slag met een casus rond hartfalen. We bekijken de oude vertrouwde medicatie maar ook de nieuwkomers. Specialist, huisarts en patiënt, elk kunnen we een deel van de zorg opnemen.

Zowel het therapeutische als het palliatieve luik wordt onder de loep genomen naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen. Hierbij leren we onze patiënten tot op het einde bij te staan.

Zo zorgen we ervoor dat iedere huisarts zijn cardiaal belaste patiënten een hart onder de riem kan steken.

Psychisch falen

Dr. Krystle Gaul, kinderpsychiater &  Dr. Anke Thoen, coachende huisarts

Zondag 2 april

In deel 1 richten we ons op de moeilijkheden die de jongeren ervaren om op te groeien in onze kritische en veeleisende maatschappij. Faalangst, sociale fobie, perfectionisme, schoolmoeheid... Ze behoren steeds meer tot onze diagnoses. Hoe kunnen we hier als huisarts preventief mee aan de slag? Tot wanneer is dit normaal en naar wie verwijzen we naartoe indien het buitensporig wordt?

Stressklachten zijn dagelijkse kost voor de huisarts. We luisteren, bevragen, geven advies waar we kunnen en we plakken er een naam op: burn-out, surmenage, depressie,.... Soms twijfelen we of een patiënt beter nog even thuis blijft of net niet. En wat als het water ons zelf aan de lippen staat? Durven we dat aan een collega te vertellen? In het tweede deel van de dag helpt Anke Thoen ons hierin een stapje verder.

Hersenfalen

Dr. Stany Perkisas, (psycho)geriater

Maandag 3 april

Een lang leven met goed functionerende hersenen is een droom van iedereen. Maar ook hersenen gaan achteruit. Ouderdomsdementie is een door ouderdom veroorzaakt hersenfalen. Wat is nog normaal en wanneer loopt het fout? Wat kunnen we als huisarts doen en hoe begeleiden we onze patiënten en hun familie zo goed mogelijk?

Oudere hersenen en medicatie, is dat een gezonde match of komt er toch wat meer bij kijken? Medicatie bij gedragsstoornissen, aanpassen van medicatieschema’s bij het ouder worden, bijwerkingen, ongelukkige combinaties enz. komen hier aan bod.

Kwaliteit in de praktijk & omgaan met incidenten

Prof. Dr. Kris Vanhaecht

Dinsdag 4 april

Prof. Kris Vanhaecht, hoofd van de pijler kwaliteit & veiligheid binnen het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid, bekijkt met ons de fundamenten van kwaliteit in de huisartsenpraktijk. Hoe kunnen we de kwaliteit in onze praktijk verhogen? Hoe gaan we met incidenten om? Hoe kunnen we collega's hierin ondersteunen?

Prof Vanhaecht deelt met ons zijn expertise. We gaan in kleine groepjes aan de slag met het 'Swiss Cheese model'. Ook het juridische raamwerk voor communicatie over incidenten wordt besproken.

Carrousel

Woensdag 5 april

Vandaag gaan we zelf aan het werk en leren we met en van elkaar. In een tiental praktische sessies komen enkele typische huisartsenvaardigheden aan bod. Zeggen namen als otovent, Heimlich , Epply, igel… jou nog iets?

Nierfalen & oedemen

Dr. Manu Henckes, nefroloog & Tessa De Vrieze, kinesitherapeut

Donderdag 6 april

Van rustig uitbollen willen we op het IWC- congres niet weten. Voor onze laatste lesdag rond ‘falen & opstaan’ kijken we naar nierfalen. Iedereen heeft patiënten met nierfalen. Hoe volgen we hen het best op? Wat is onze rol ook weer in het zorgtraject nierfalen? Welke rol kan de huisarts nog hebben bij dialysepatiënten, hebben die eigenlijk nog een huisarts nodig? Wanneer mogen we afwijken van de strenge (hypertensie)normen? Wat als er weer eens een hittegolf opduikt?

Aan de hand van enkele prikkelende quizvragen, de bestaande richtlijnen en rode vlaggen, gidst ervaren nefroloog Manu Henckes ons door (een stukje van) deze moeilijke materie.

In het tweede deel van de voormiddag laten we de kine’s aan het woord. Oedeem is veel meer dan gewoon wat zwelling. Er is de laatste jaren veel internationaal onderzoek gedaan naar de aanpak van chronische en moeilijk behandelbare oedemen. Getuige hiervan zijn de oedeemklinieken die ontstaan zijn binnen de universiteiten. Tessa Devrieze, één van deze onderzoekers, legt ons uit wat er veranderd is en hoe dat zijn gevolgen heeft voor ons voorschrift en onze samenwerking met kine en verpleging. Huidproblemen, aangepaste diëten, lymfescans…It’s not just a bandage!

Publicatie datum
14 dec 2022