Moeten zwangere artsen, oudere artsen, artsen met een verzwakt immuunsysteem of met chronische aandoeningen vrijgesteld worden van wachtdienst?

Corona thema
Organisatie van de zorg
Antwoord

Domus Medica adviseert om zwangere artsen, oudere artsen, artsen met een verzwakt immuunsysteem of met chronische aandoeningen maximaal in te zetten voor taken met minder risico op contact met besmette patiënten, zoals telefonische triage, telefonisch consult, raadplegingen in de praktijkruimte of 'zittende wacht'. 

Huisartsen, huisartsenpraktijken en wachtposten moeten zoveel mogelijk patiënten met een (mogelijke) besmetting buiten de praktijk houden (zie hier). Zij kunnen via een telefonisch consult de gezondheidstoestand van deze patiënten proberen te beoordelen. Let wel: ook voor patiënten in thuisisolatie moet de continuïteit van zorg verzekerd worden. We raden aan hiervoor op kringniveau afspraken te maken.

Het Academisch Centrum voor huisartsgeneeskunde maakt een beslisboom om de telefonische triage gemakkelijker en meer gestructureerd te maken. U kan de beslisboom via deze link terugvinden.

 

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk