Najaarsvaccinatie 2023
In het kader van de najaarsvaccinatie 2023 hebben we een toolbox samengesteld. Deze is bedoeld om de voorbereiding op een efficiënt verloop van de griep- en COVID-19-vaccinaties te ondersteunen. De toolbox behandelt onder meer: het identificeren van de doelgroep, het begeleiden van patiënten, het begrijpen van behoeften én noden van de praktijkorganisatie en de financiering. Dit alles om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en om kwetsbare patiënten bewust te maken van de beschikbare vaccinaties. Dit jaar moet als een overgangsjaar worden beschouwd. Hoewel enkele aspecten nog niet volledig zijn uitgewerkt, willen we graag benadrukken dat er achter de schermen hard wordt gewerkt om deze aan te scherpen.
Vaccins kunnen besteld worden sinds 11 september 2023.
Hieronder kunt u naast de toolbox, nog andere documenten raadplegen die u kan ondersteunen bij de organisatie van de najaarsvaccinatie:
Indien u inzicht wenst te verwerven in de organisatorische aspecten op het niveau van de kring en de eerstelijn, biedt het Departement Zorg de mogelijkheid om de opnames van eerder gehouden webinars te herbekijken. Daarnaast kan de praktische ondersteuningstoolbox eveneens geraadpleegd worden. Klik hier voor meer informatie.
Opname webinar: Najaarsvaccinatie van 7 september
Domus Medica organiseerde op donderdag 7 september een webinar over de najaarsvaccinatie. We gingen dieper in op de mogelijkheden van onze toolbox, het gebruik van de query-functie om groepen te selecteren, de planningstool Doclr (ook om uitnodigingen te versturen), enzovoort. De opname van de webinar kunt u nu bekijken.
Anwoorden op uw veel gestelde vragen: de FAQTijdens de webinar en via het e-mailadres najaarsvaccinatie@domusmedica.be kregen we heel wat vragen binnen. Op de meest gesteld vindt u een antwoord in onze FAQ. |
Algemeen
Het nut van vaccinaties moet beoordeeld worden vanuit een preventief denkkader.
Binnen het Expertisedomein Preventie en Gezondheidsbevordering hanteren we daarom het criterium dat we enkel die preventieve activiteiten aanraden waarvan het nut bewezen is met de sterkste wetenschappelijke onderbouwing, meer specifiek door CEBAM gevalideerde richtlijnen.
Griep
Richtlijn influenza
Influenzavirussen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit, voornamelijk in de winter, tijdens seizoensepidemieën. Het virus treft 5 à 15% van de wereldbevolking en veroorzaakt 500.000 overlijdens per jaar. België telt men de laatste jaren, tijdens het hoogtepunt van de epidemie, tussen de 300 en 1000 grieppatiënten per 100.000 inwoners.
Het griepvaccin en hygiënische maatregelen worden beschouwd als de belangrijkste bescherming tegen de ziekte en de complicaties ervan.
De richtlijn geeft aan welke patiënten zeker nut zouden kunnen hebben bij griepvaccinatie.
In 2021 doorzochten we recente internationale richtlijnen over griepvaccinatie. Het besluit daaruit is dat er voorlopig geen reden is om de richtlijn te herzien
Draaiboek griepvaccinaties
Om patiënten en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus blijft de praktijkvoering complexer, dan de voorbije jaren.
Daarnaast zijn er sinds COVID-19 ook meer tools beschikbaar om risicopatiënten op te volgen en zo de vaccinatiegraad van deze risicopatiënten te verhogen. In de update van het draaiboek van 2021, kan u alle tools terugvinden om risicopatiënten op te volgen en tips om vaccinaties met bijkomende ondersteuning te organiseren.
Pneumokokken
Fiche
Voor vaccinatie tegen Pneumokokken kan u in deze fiche meer techische informatie terugvinden.
Standpunt
Voor pneumokokken, kan u hier ons standpunt terugvinden op de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad en via het vaccinatieschema.
Tekenencephalitis
Fiche
Voor tekenencephalitis kan u in deze fiche informatie terugvinden over:
- Epidemiologie
- Doelgroep
- Beschikbare Vaccins
- Bescherming
- Vaccinatieschema
- Bijwerkingen en contra - indicaties
Meningitis
Fiche
Voor Meningitis kan u in deze fiche informatie terugvinden over:
- Epidemiologie
- Doelgroep
- Beschikbare Vaccins
- Bescherming
- Vaccinatieschema
- Bijwerkingen en contra - indicaties
Simultaan vaccineren
Simultaan vaccineren
Hieronder kan u een tabel terugvinden over de gelijktijdige toediening van vaccins.
Vaccinnet
Het toedienen van vaccins kan geregistreerd worden in vaccinnet. Naast huisartsen kunnen ook HAIO's en andere praktijkmedewerkers, toegang tot vaccinnet krijgen.
Hieronder vind u een voorbeeld hoe u toegang tot vaccinnet geeft aan: