Hoe kan ik vermijden dat patiënten met symptomen op raadpleging verschijnen?

Corona thema
Organisatie van de zorg
Antwoord

In deze fase van de epidemie is het belangrijk te vermijden dat in de huisartsenpraktijk er overdracht gebeurt van patiënt naar patiënt (in de wachtzaal) van patiënt naar personeel (secratariaatsmedewerkers) en van patiënt naar arts. Daarom raden we aan om verdachte en mogelijke gevallen (zie gevalsdefinitie) zoveel mogelijk buiten de huisartsenpraktijk te houden. Volgende maatregelen ondersteunen dit:

  • Geef medewerkers die telefonisch afspraken boeken duidelijke instructies om naar specifieke symptomen (hoest, koorts, moeilijkheden bij ademhalen, spierpijn, vermoeidheid) te vragen. Bij symptomen van luchtweginfecties laat je hen de nodige contactgegevens noteren of controleren. De arts belt hen zo spoedig mogelijk terug voor verdere anamnese, maatregelen of afspraken.
  • Hang een affiche aan de deur om patiënten te informeren. Een mogelijk tekst kan zijn: Denkt u dat u misschien klachten heeft door besmetting met het coronavirus? Kom niet naar binnen, maar bel de praktijk. Zo voorkomt u verspreiding van het virus. Bedankt voor uw medewerking!
  • Plaats dezelfde informatie ook op je praktijkwebsite en in je afsprakensysteem (in de meeste systemen in hiervoor ruimte voorzien, al dan niet via een pop-up; bij twijfel contacteer je de helpdesk van je afsprakensysteem). 
  • Schrap het vrije spreekuur.
Dossiertype
Niet-wetenschappelijk