Hoe zit het nu met dat persoonlijk beschermingsmateriaal? Wat is nodig en waar kan ik het vinden?

Corona thema
Infectiebescherming
Antwoord

Om rationeel om te springen met het beperkt beschikbare beschermingsmateriaal, moet er maximaal ingezet worden op telefonische anamnese. Indien klinisch onderzoek nodig is, verwijs je de patiënt door naar het fysiek triagepunt.

Voor een klinisch onderzoek van een patiënt met luchtweginfecties is volgende beschermingsmateriaal aangeraden, conform de richtlijnen van de WHO en het ECDC:

  • Een chirurgisch mondmasker of ademhalingsmasker (zie ook hier),
  • Een veiligheidsbril
  • Beschermingskledij 
  • Handschoenen

Hergebruik, onderhoud, sterilisatie

Een ademhalingsmasker mag in epidemische omstandigheden gedurende 8 u gedragen worden ongeacht de opeenvolging van interventies, zonder naar buiten te gaan, onder bepaalde voorwaarden (cfr advies Hoge Gezondheidsraad 2020).

  • mag met dat doel bijgehouden worden (rond de hals) maar nooit in de zak;
  • mag voorlopig bewaard worden op een plaats zonder besmettingsgevaar (bijvoorbeeld in een geïndividualiseerde papieren omslag of in een uitwasbare gepersonaliseerde bak);
  • mag nooit aan de voorzijde aangeraakt worden;
  • moet onmiddellijk verwijderd worden zodra zichtbaar vuil.

Daarnaast is er vanuit het wetenschappelijk team een advies over het hergebruik van maskers. U kan dit via deze link terugvinden.

Een veiligheidsbril kan gesteriliseerd worden.

Beschermingskledij kan voor eenmalig gebruik zijn.  Textiel kan ook gewassen worden op een standaard wasprogramma met centrifugeren op 60° met een totaalwasmiddel met bleekmiddel. Gebruik van een droogtrommel of strijken wordt aangeraden.

Handschoenen zijn voor eenmalig gebruik.

Waar te vinden?

Er is momenteel een tekort aan mondmaskers/ademhalingsmaskers. Domus Medica is samen met de taskforce van Kabinet De Backer aan het bekijken hoe we op een gestructureerde wijze de tekorten (bv. mondmaskers, schorten,…) in kaart te brengen en anderzijds hoe het op een efficiënte manier geleverd kan worden. Tekorten kunnen tevens ook gemeld worden via deze link.

Als u of uw wachtpost een acuut probleem hebben, kunt u zich best eerst wenden tot uw directe collega's, uw huisartsenkring of het meest nabije ziekenhuis. Misschien kunnen zij u uit de nood helpen tot de volgende levering.

Via de reguliere handel is er ook nog steeds een aanbod, hoewel er weinig voorraad is. Let op voor woekerprijzen en levertermijnen. Overigens zijn de normen voor ademhalingsmaskers dezelfde normen die gelden voor ademhalingsmaskers in de bouw of industrie. Ook doe-het-zelf-zaken hebben deze in normale tijden in hun aanbod.

Veiligheidsbrillen zijn er in principe nog op voorraad op verschillende plekken. Ook deze zijn dezelfde als in de bouw of industrie. Moest uw medische vakhandel ze niet snel kunnen leveren, plaatselijke doe-het-zelf-zaken zijn sinds 18/3 gesloten; we zijn nu aangewezen op online bestellingen.

Beschermingskledij: dit is geen gebruikelijk item meer in de huisartsenpraktijk. Bij voorkeur gaat het om een wegwerpschort met mouwen. Online kunt u met de zoekterm 'non woven' in combinatie met 'jas' of 'schort' een aanbod vinden dat gericht is op de (voedings)industrie.

Handschoenen zijn verkrijgbaar via de gebruikelijke kanalen.

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk