Hoe bepaalde instrumenten reinigen en ontsmetten?

Corona thema
Infectiebescherming
Antwoord

Dit antwoord is gebaseerd op expertise van huisartsen.

Bloeddruk meten:

Tijdens het meten van de bloeddruk komt de manchet in contact met de huid. Dat kan je vermijden door eerst papier om de bovenarm te wikkelen. Dat kan zijn huishoudrol, of papier van de onderzoekstafel. Een alternatief is het ontsmetten van de voor-en achterkant van de bovenarm met ontsmettingsalcohol vooraleer je de manchet omdoet. Laat het ontsmettingsmiddel 1 minuut inwerken, alvorens de manchet om te doen. Bij gebruik van een
automatische bloeddrukmeter, hoef je geen stethoscoop te gebruiken. Na gebruik kun je de binnenzijde van de manchet ontsmetten.

Stethoscoop:

Ontsmet de stethoscoop (klok en slang) meteen na gebruik. Dan kan de ontsmettingsalcohol voldoende lang inwerken voor het instrument opnieuw gebruikt wordt bij een volgende patiënt.

Zuurstofsaturatie meten

Ontsmetten van de saturatiemeter met ontsmettingsalcohol kan de meter beschadigen. Daarom is het beter om vooraf de vinger te ontsmetten in plaats van achteraf de saturatiemeter. Laat 1 minuut inwerken, en meet nadien de zuurstofsaturatie. Dan hoef je
nadien de saturatiemeter niet te ontsmetten. Draag tijdens de hele procedure handschoenen.

Glycemie bepalen

Ook voor deze procedure ontsmet je de handen met alcoholgel, en doe je handschoenen aan. Hou met één gehandschoende hand de vinger vast. De andere gehandschoende hand raakt de huid van de patiënt niet aan en doet alle andere handelingen: prikken en bloeddruppel opzuigen. Zo is er geen direct of indirect contact tussen instrumentarium en de patiënt.

Veiligheidsbril reinigen/ontsmetten:

Begin met het maken van een sopje. Neem wat vellen keukenrol en doop die in de zeepoplossing. Reinig nadien eerst de binnenkant en nadien de buitenkant van het gelaatsscherm. Naspoelen met water, en afdrogen met keukenrol. Na deze reiniging komt de ontsmetting. Breng ontsmettingsalcohol op keukenrol en wrijf dat uit op het hele oppervlak, binnenkant en buitenkant. Alles droogt snel op en zo is het gelaatsscherm terug klaar voor gebruik door dezelfde of andere arts bij een andere patiënt.

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk