Verificatiecode voor testen van contactpersonen: hoe kan de huisarts dit controleren?

Corona thema
Testen & contactonderzoek
Antwoord

Contactpersonen van positief bevestigde covid-19 gevallen die in quarantaine gezet worden moeten in bepaalde gevallen een test laten nemen. Als een persoon in quarantaine symptomen vertoont neemt hij/zij contact op met de huisarts die beslist over testname. Als een contactpersoon iemand is die in de zorg werkt of beroepshalve met kwetsbare personen  in contact komt krijgt hij/zij een code van het callcenter om zich tussen dag 11 en dag 13 van de isolatieperiode te laten testen. 

Al deze personen krijgen van het callcenter een code mee die ze aan de huisarts moeten overhandigen en die de huisarts moet verifiëren om te zien of de persoon geen code verzonnen heeft of dat de code al niet gebruikt is. Voor huisartsen die zelf testen moeten ze dat zelf verifiëren, voor huisartsen die verwijzen naar het triagecentrum wordt dit best in het triagecentrum geverifieerd. De persoon laat dan de code zien in het triagecentrum. 

Hoe u deze code in uw praktijk of in het triagecentrum kan verifiëren leest u in deze handleiding.

In de softwarepakketten van de huisartsen is een knop ingebouwd bij het consult waar men rechtstreeks naar de website gaat waar men dat kan verifiëren. 

In de triagecentra moet men naar deze website gaan:  https://pcr-test-prescription-web.prd.pub.vascloud.be

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk