ExpertisedomeinPsychosociale zorg
Het expertisedomein psychosociale zorg is begin 2021 opgestart. Vanuit het expertisedomein wil Domus Medica huisartsen ondersteunen in het bieden van kwalitatieve psychosociale zorg. Dit in nauwe samenwerking met andere zorg- en welzijnsactoren, vanuit een geïntegreerde benadering van zorg met de quintuple aim als toetssteen voor alle acties en beslissingen. Hierbij vormt het standpunt psychosociale zorg van Domus Medica een leidraad.
Het expertisedomein zet in op het vertalen van haar visie op zorg naar concrete doelstellingen en acties op de verschillende niveaus van zorgorganisatie. Het tracht bij te dragen aan de realisatie van randvoorwaarden (financiering, gegevensregistratie, gegevensdeling, enz.), investeert in samenwerking op mesoniveau (ELZ, netwerken GGZ, buurtniveau), in praktijkondersteuning en in het ondersteunen van huisartsen bij het verwerven van zorginhoudelijke en zorg organisatorische kennis en vaardigheden.
PREVENTIE EN RE-INTEGRATIE NA ARBEIDSONGESCHIKTHEID
Hoe langer een werknemer afwezig blijft door gezondheidsproblemen, hoe moeilijker het wordt om opnieuw aan de slag te gaan. Toch willen de meeste werknemers opnieuw beginnen werken...
RIZIV CONVENTIE PSYCHOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN
Op 26 juli 2021 keurde het Verzekeringscomité van het RIZIV een overeenkomst goed met de netwerken geestelijke gezondheid betreffende de financiering van de psychologische functies in de eerste lijn via netwerken en lokale multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Deze nieuwe overeenkomst werd afgesloten om de verdere uitbouw van de terugbetaalde eerstelijnspsychologische functie én de functie gespecialiseerde psychologische zorg mogelijk te maken.
Domus Medica ondersteunt de uitrol van de conventie vanuit de overtuiging dat een investering in interprofessioneel samenwerken binnen en met de eerstelijnszorg noodzakelijk is om toegankelijke en kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg te realiseren.