Stop de chaos: geestelijke gezondheid verdient beter dan stop-and-go-beleid

De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheid (SGGG) deelt de teleurstelling van tal van voorzieningen over de beslissing van de federale regering tijdelijke projectmiddelen voor psychologische zorg voor jongeren vroegtijdig stop te zetten. Deze beslissing is een woordbreuk en getuigt van een verziekt beleid dat mikt op kortetermijnscoren en niet toekomt aan structurele hervormingen.

Gevolgen voor getroffen organisaties

De vroegtijdige terugtrekking van financiering heeft directe gevolgen voor initiatieven en voorzieningen die cruciaal zijn voor jongeren met psychische problemen, zoals Solentra, Tejo, OverKop, CAW, Gent-Scheldekracht, vzw Touché, CAW Oost-Vlaanderen, Andante, VAGGA, Joco Impuls, Jongeren uit de wind, The Human Link, Young Fenix en KAVKA.

Deze voorzieningen, die hun werking hadden afgestemd op de toegezegde middelen tot eind 2025, worden nu geconfronteerd met financiële chaos en onzekerheid. Hun dienstverlening aan jongeren komt zwaar onder druk te staan.

Een gemiste kans

In plaats van het proces van gelijkschakeling tussen lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg voort te zetten, zoals federaal voorzichtig maar duidelijk in gang gezet door minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, zet de regering nu een stap terug. Minister Lalieux trekt de tijdelijke projectmiddelen op aangeven van de ontslagnemende regering vervroegd en ‘tot haar spijt’ in.

De SGGG heeft projectfinanciering nooit een geschikte oplossing gevonden. Deze beslissing maakt opnieuw duidelijk waarom een stop-and-go-beleid contraproductief, oneerlijk en inconsequent is. Het creëert chaos, versnippering en wantrouwen in een sector die al decennia te maken heeft met structurele onderfinanciering.

Wat geestelijke gezondheidszorg nodig heeft

Dit is een schoolvoorbeeld van wat géén goed Mental Health in All Policies-beleid is. Een modern beleid voor geestelijke gezondheid heeft niets aan tijdelijke lapmiddelen, maar moet kunnen bogen op:

  1. Duurzame financiering die langdurige zorg en preventie mogelijk maakt.
  2. Integrale samenwerking waarbij elke minister binnen zijn of haar bevoegdheid bijdraagt aan het aanpakken van de oorzaken en risicofactoren van psychische problemen. Denk aan domeinen als huisvesting, onderwijs, armoedebestrijding en werk.
  3. Samenhangende beleidskeuzes die elkaar versterken in plaats van overlappen of tegenwerken.
  4. Stabiele middelen waarmee zorgorganisaties kwaliteitsvolle hulp kunnen blijven bieden.

Oproep aan politici

De Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid roept de formerende partijen op om in het toekomstige regeerakkoord een écht Mental Health in All Policies-beleid te ontwikkelen waarin structurele oorzaken van psychische problemen worden aangepakt. Denk hierbij aan maatschappelijke factoren zoals armoede, werkloosheid, slechte huisvesting, sociale isolatie en onveiligheid in de leefomgeving.

Door deze structurele oorzaken aan te pakken, kunnen we niet alleen het aantal psychische klachten verminderen, maar ook bijdragen aan een gezondere en veerkrachtigere samenleving.

Stop met ad-hocfinanciering en kies voor een duurzaam beleid waarin geestelijke gezondheid geen bijzaak is, maar een kernonderdeel van elk beleidsdomein.

Domus Medica is lid van de Staten Generaal Geestelijke Gezondheid en ondersteunt deze boodschap.