Welke mondmaskers voorziet men bij contact met patiënten?

Corona thema
Infectiebescherming
Antwoord

De aanbeveling vanuit Sciensano blijft (ook voor ziekenhuizen) dat een chirurgisch masker gedragen moet worden, TENZIJ er hoog-risicoprocedures (aerosol-genererende procedures) zoals intubatie of aspiratie verricht worden. Het correct dragen van een mondneusmasker is belangrijker dan het soort masker dat gedragen wordt. Zo wordt een FFP2-masker waardeloos als de drager een baard heeft.

De huidige medische literatuur zou geen superioriteit van de FFP2/N95 maskers t.o.v. de chirurgische maskers aantonen ter preventie van besmetting door influenza-like virussen. Studies naar COVID-19 wijzen in dezelfde richting maar hebben onvoldoende power om zeker te zijn.  

NB:

  1. Er dient aandacht te zijn voor de ‘fit’ en correct gebruik van de maskers. In de studies wordt gezien dat er vaak incorrect gebruik van maskers (voornamelijk N95 maskers) voorkomt. Daarnaast zijn ook andere preventieve maatregelen van primordiaal belang. Enkel maskers zonder andere preventieve maatregelen geeft onvoldoende bescherming.
  2. Bij omstandigheden met risico op aerosol vorming worden in de studies N95/FFP2 maskers aangeraden

Meer info en referenties, vindt u hier.

Dossiertype
Wetenschappelijk