Starten met eHealth: het eHealthcertificaat

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

Waarvoor dient het eHealthcertificaat?

Om veilige communicatie en uitwisseling van gezondheidsgegevens te garanderen werkt het eHealthplatform met twee stappen om de toegang tot de diensten te regelen: authenticatie en autorisatie.

  1. Authenticatie: wordt gecontroleerd wie u bent als persoon en of u gebruikt maakt van een correct informaticasysteem.

    Er is een authentificatie nodig zowel van uzelf als persoon als van uw computer. Dit gebeurt enerzijds aan de hand van eID of systemen als Time-Based One-time Password (TOTP) en ITSME en anderzijds aan de hand van het eHealthcertificaat.
    Het eHealth-certificaat kan beschouwd worden als een soort elektronische identiteitskaart van uw computer. Met dit certificaat wordt nagegaan of uw informaticasysteem geldig is, en bijgevolg gebruik kan gaan maken van eHealth-toepassingen zoals het elektronisch voorschrift of efacturatie.
     
  2. Autorisatie: de toegang en rechten die u als zorgverlener heeft worden toegekend. 
    Hier gaat het systeem u herkennen aan de hand van de door u ingegeven authenticatie en toegang verlenen tot de diensten waar u als zorgverlener recht op heeft.

Verder wordt het eHealthcertificaat ook nog gebruikt om informatie die doorgestuurd wordt via het eHealthplatform te coderen via een dubbele vercijferingssleutel. Samengevat dient het certificaat dus enerzijds voor toegang tot de eHealthdiensten en anderzijds voor het gebruik van deze diensten.

Publicatie datum
16 jul 2018
Revisiedatum
02 jun 2021