Wat is het EMD?
Het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) is de software die huisartsen gebruiken voor de registratie, het beheer en de verwerking van patiëntengegevens. Waar een EMD-software oorspronkelijk niet meer was dan louter een digitale versie van het papieren dossier, zijn huidige pakketten doorheen de jaren uitgegroeid naar volwaardige tools voor ondersteuning bij consult en bij multidisciplinaire samenwerking.
Een hedendaags EMD biedt tal van interne functionaliteiten en externe koppelingen waardoor alle patiëntinformatie uit het dossier kan worden (her)gebruikt voor communicatie en gegevensdeling, administratieve afhandeling en facturatie, beslisondersteuning en populatiemanagement, etc. Belangrijke voorwaarden hierbij zijn kwaliteitsvolle registratie alsook éénheid van taal & technische standaardisatie.
Onderaan deze pagina worden alle gehomologeerde softwarepakketten voor huisartsen opgelijst, en worden aandachtspunten benoemd voor het kiezen van een EMD-software.
Misinterpretatie: Burgers durven vaak verkeerdelijk te denken dat er van hen één medisch dossier bestaat, waar de zorgverleners door wie men behandeld wordt, toegang tot hebben. Hoewel er steeds meer stemmen opgaan voor gedeelde dossiersystemen, zijn de meeste dossiers vandaag nog steeds monodisciplinair, doch met verschillende koppelingen om gegevens uit te wisselen.
Evolutie dankzij homologatie
Circa 30 jaar geleden ontstonden de eerste digitale medische dossiersystemen; elk ontwikkeld als monodisciplinair softwarepakket voor één type zorgverlener, zonder mogelijkheden of ambitie om gegevens uit te wisselen met collega's of andere systemen. Tot op de dag van vandaag zijn quasi alle dossiersystemen nog steeds monodisciplinair, en bouwt iedere zorgactor een eigen dossier op. Aanvullend werden in het laatste decennium tal van koppelingen gerealiseerd om gegevens tussen al die monodisciplinaire systemen te kunnen delen: vb eHealthBox, Vitalink, hubs, Recip-e, UHMEP-verwijsplatform, etc.
Om doorontwikkeling van deze medische dossiersystemen te stimuleren, wordt door het federale eHealth-platform een lijst van homologatiecriteria bepaald waaraan softwarepakketten dienen te voldoen. Deze criteria beogen voornamelijk informatieveiligheid en aansluiting bij de functionele behoeften van zowel zorgverleners als de overheid. Aangezien huisartsen enkel aanspraak maken op een geïntegreerde praktijkpremie als ze gebruik maken van een gehomologeerde software, is homologatie een drukkingsmiddel voor de software-aanbieders om hun pakket uit te breiden en verder te optimaliseren.
Deze homologatieverplichting heeft enerzijds geleid tot een consolidatie van de markt (survival of the fittest), en heeft er anderzijds toe bijgedragen dat het EMD van de huisarts is geëvolueerd van een eenvoudig monodisciplinair registratiesysteem naar een volwaardige tool voor ondersteuning bij consult en multidisciplinaire samenwerking. Hoewel er absoluut nog ruimte is voor verbetering – waar Domus Medica samen met de EMD-leveranciers verder aan werkt – stellen we vast dat de dossiersystemen van huisartsen aanzienlijk voorlopen op andere beroepsgroepen, waar vaak geen homologatie bestaat.
Voordelen van een EMD
Gebruik van een EMD en de daaraan gekoppelde eGezondheidsdiensten kan heel wat kwaliteits- en efficiëntiewinst betekenen in de huisartsenpraktijk:
- Medische voordelen: alle historisch en actuele patiëntgegevens worden samengevoegd in het dossier en kunnen bijgevolg binnen het EMD in rekening worden gebracht bij het voorschrijven van medicatie, het doorverwijzen naar andere specialismen, etc. Denk bvb aan functionaliteiten voor het raadplegen van wetenschappelijke richtlijnen, het toepassen van beslisondersteuning en het bewaken van geneesmiddeleninteracties. Dankzij volledige patiëntendossiers kan EMD-software ook ondersteunen bij preventie, chronische opvolging en populatiemanagement.
- Administratieve voordelen: verschillende processen kunnen geautomatiseerd of vereenvoudigd worden door efficiënte gegevensuitwisseling. Zo kan een bericht van een andere zorgverlener via koppeling met de eHealthBox worden geïntegreerd in het dossier van de respectievelijke patiënt. Daarnaast kunnen vanuit het EMD enkele acties geïnitieerd worden bij de afhandeling van een patiëntencontact: tarificatie en facturatie, medicatie voorschrijven, informatie uit het dossier overnemen in een verwijsbrief en met een eenvoudige druk op de knop een Sumehr aanmaken.
Omdat het EMD en de daaraan gekoppelde eGezondheidsdiensten tal van voordelen opleveren, zijn bepaalde functionaliteiten (elektronisch medicatie voorschrijven, eGMD) verplicht en wordt het gebruik van andere diensten gestimuleerd - bvb via de geïntegreerde praktijkpremie.


Gehomologeerde EMD-softwarepakketten
Zoals hierboven beschreven wordt via homologatie gestreefd naar software van hoge kwaliteit. Het Riziv heeft een lijst opgesteld (2021) van softwarepakketten die zijn gehomologeerd. Het is mogelijk dat deze lijst pakketten bevat die ondertussen niet meer bestaan.
- CareConnect (HealthConnect)
- HealthOne (HDMP)
- Daktari (Barista Software)
- Medinect (OFFIMED)
- Omnipro (Xperthis)
- Prodoc (CEGEKA)
- Topaz (Topaz Care SRL)
- Medispring (Medispring SCRL)
- Nexuzhealthpro (Nexuzhealth)
Keuze van een EMD-softwarepakket
Een noodzakelijke voorwaarde om van de geïntegreerde praktijkpremie te kunnen genieten, is het gebruik van een gehomologeerd softwarepakket. Maar hoe maakt u als praktijk de juiste keuze uit bovenstaande lijst? Of een pakket goed is, hangt grotendeels af van de behoeften van iedere arts en of het pakket voldoende aansluit bij de eigen praktijkwerking.
Daarom is het belangrijk om u goed te informeren vooraleer een softwarepakket te kiezen, en na te gaan welk EMD de meerwaarde biedt die u en uw collega’s zoeken. Hiervoor kan u zichzelf de volgende vragen stellen:
- Volgt de logica van het pakket de flow van de praktijkwerking?
- Gebeurt het gebruik van verschillende eHealthdiensten op een efficiënte manier (weinig kliks)?
- Welke andere voordelen biedt het pakket die een meerwaarde zijn voor de praktijk?
- Welke mate van ondersteuning biedt het pakket?
- Welke diensten zitten in de licentie vervat en voor welke diensten moet worden bijbetaald?
In 2017 schreven enkele leden van het expertisedomein ICT & eHealth het artikel ‘Hoe kiest u het juiste softwarepakket voor uw praktijk?’. Dit artikel verscheen in Huisarts Nu, en kan door leden en abonnees geraadpleegd worden. Hoewel dit artikel intussen wel aan herwerking toe is, bevat het zeker nuttige basisprincipes en checklists die u kunnen helpen bij uw analyse- en keuzeproces.