Man en vrouw niet gelijk in gezondheidszorg

Geslacht en gender hebben een grote invloed op de gezondheid door zowel biologische als sociale verschillen en ongelijkheden. De gezondheid van meisjes en vrouwen wordt vaker verwaarloosd. Wetenschappelijk instituut Sciensano ging na hoe het in België gesteld is met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen begint al tijdens de adolescentie. De geestelijke gezondheid van tienermeisjes is slechter dan die van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze melden vaker psychosomatische en depressieve symptomen en denken vaker aan zelfmoord. Eens de volwassen leeftijd bereikt, blijven de gezondheidsverschillen bestaan. Hoewel vrouwen vaker een beroep doen op gezondheidsdiensten voor geestelijke gezondheidsproblemen, halen ze minder goede resultaten voor een heel aantal geestelijke gezondheidsindicatoren.  

Maar niet alleen op vlak van geestelijke gezondheid wordt er een verschil vastgesteld. Onderzoek toonde aan dat vrouwen in ons land meer musculoskeletale problemen hebben dan mannen. Premenopauzale symptomen als slapeloosheid en stemmingswisselingen worden in België onderbehandeld en kunnen eveneens een negatieve impact hebben op de levenskwaliteit en het risico op ziekte. 

Vrouwen hebben ook een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen die deels te wijten zijn aan hormonale veranderingen tijdens de menopauze. De symptomen hiervan worden vaak niet herkend door de vrouwen en hun zorgverstrekkers. Vrouwen met een cardiovasculaire aandoening vertonen immers vaak minder symptomen dan mannen.  

Vrouwen leven langer dan mannen, maar brengen meer van die jaren in een slechte gezondheid door, besluit Sciensano. Oudere vrouwen worden in bijzonder getroffen door chronische aandoeningen zoals musculoskeletale aandoeningen, urine-incontinentie en dementie. Bovendien is het risico op multimorbiditeit groter. Valpartijen en osteoporose liggen bij oudere vrouwen een pak hoger dan bij mannen.  

Voor Sciensano is het duidelijk dat de gezondheid van de vrouw hoog (hoger) op de agenda van de volksgezondheid zou moeten staan.