Inleiding

Dit themadossier centraliseert de beschikbare informatie voor de medisch (preventieve) zorg voor Oekraïense ontheemden en komt tot stand dankzij de nauwe samenwerking van Domus Medica (oekraine@domusmedica.be), het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) (info@vivel.be) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) (info@vvsg.be). 

Vaccinatiemomenten voor Oekraïense ontheemden

Drie mobiele teams in Vlaanderen zorgen sinds februari in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid voor (basis)vaccinatie en TBC-screening van Oekraïense ontheemden. Zij contacteren elk lokaal bestuur en komen langs in elke gemeente. Als arts of zorgverlener kunt u patiënten doorverwijzen naar één van deze vaccinatiemomenten. Er staan al heel wat vaccinatiemomenten gepland de komende maanden.

U vindt alle informatie hierover op de website van het Vlaams Agentschap

 

Het Oekraïens zorgsysteem

Oekraïense huisarts Mladen Piasetskyi schetst op 7 minuten een kort overzicht van het Oekraïens zorgsysteem, en de verschillen met het Belgisch zorgsysteem. Hij licht toe hoe het systeem wordt georganiseerd (financieel, organisatie), geeft meer uitleg over de (verplichte) vaccinatie in Oekraïne, kinderzorg en TBC.

Culturele verschillen in de zorg

Svitlana Musina is uit Oekraïne afkomstig en werkte daar als kinderarts. Op dit moment is ze praktijklector verpleegkunde in België. Ze geeft meer informatie over de culturele verschillen (in de zorg) tussen Oekraïne en België.  Hierbij vertelt ze over de eetgewoonten, de maatschappelijke achtergrond en de visie over ziekte en gezondheid. 

Deze website zal continu aangevuld worden naarmate meer informatie beschikbaar is en zal proberen in te spelen op de noden vanuit de praktijk. 

Publicatie datum
18 mei 2022