Toegankelijkheid van het praktijkgebouw garanderen

Adviezen

 • Het praktijkgebouw is gemakkelijk toegankelijk. 
 • De praktijk faciliteert gezonde en ecologisch verantwoorde verplaatsingen van medewerkers en patiënten met openbaar vervoer of actief transport (te voet, per fiets).

Beschrijving

De toegankelijkheid van een praktijk is belangrijk. Het praktijkgebouw moet voor iedere patiënt gemakkelijk te bereiken en te betreden zijn. Verder moeten medewerkers en patiënten zich er vlot en veilig in kunnen bewegen. De indeling van het praktijkgebouw wordt verder besproken binnen Uitrusting en ruimtes.

Via uiterlijke kenmerken zoals een naambord, verlichting of een medisch kruis kan het praktijkgebouw herkend worden als een huisartsenpraktijk. Voor blinden of slechtzienden kan een duidelijke bewegwijzering buiten zoals bijvoorbeeld gidslijnen of geleidelijnen voorzien worden om gemakkelijk de praktijkdeur te vinden. Verder moet er gezorgd worden voor voldoende parkeergelegenheid voor verschillende voertuigen nabij het praktijkgebouw. De parkeerplaatsen voor minder mobiele patiënten moeten dicht bij de ingang van het praktijkgebouw geplaatst worden en duidelijk gemarkeerd worden.

Patiënten in een rolstoel, ouders met kinderwagens, mensen met een visuele handicap… moeten gemakkelijk het praktijkgebouw kunnen betreden. Met de volgende zaken wordt bij voorkeur rekening gehouden:

 • Zorg dat het praktijkgebouw vrij is van drempels en trappen.
 • Hoogteverschillen kunnen eventueel overbrugd worden met hellingbanen.
 • Zorg dat buiten- en binnendeuren voldoende breed zijn en dat schakelaars en liftknopjes zich op zithoogte bevinden.
 • Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van automatische schuifdeuren.
 • Indien het praktijkgebouw uit meerdere verdiepingen bestaat, dient er een lift aanwezig te zijn.
 • Zorg ervoor dat ten minste één toilet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
 • Eventueel kan er een rolstoel voorzien worden voor patiënten binnen de praktijk.

De praktijk zorgt ervoor dat patiënten haar vlot kunnen bereiken door te letten op een goede aansluiting met faciliteiten van het openbare vervoer. Daarnaast zorgt ze voor fietsers voorzieningen zoals een fietsenrek en faciliteiten voor patiënten of medewerkers die zich te voet verplaatsen. Ze streeft naar een ligging in de nabijheid van de doelpopulatie.

Reflectie

Het is belangrijk dat patiënten in een rolstoel, ouders met kinderwagens, mensen met een visuele handicap… weten dat de praktijk gemakkelijk bereikbaar en te betreden is. Verder moet er gezorgd worden voor een indeling waar de patiënt en medewerker zich vlot en veilig in kunnen bewegen. De indeling en uitstraling van een praktijk is belangrijk voor een aangename praktijk sfeer waar zowel patiënten als medewerkers zich goed voelen om te werken en te verblijven.

Een goede bereikbaarheid van de praktijk met openbaar vervoer of actief transport werkt drempelverlagend. Daarnaast biedt ze co-benefits voor de gezondheid en de planeet. Medewerkers die zelf deze aanbevelingen aan patiënten in de praktijk brengen, inspireren patiënten hetzelfde te doen.

Bronnen

 • Expertisedomein Praktijkorganisatie Domus Medica: huisartsenpraktijk (ver)bouwen
 • GPC England Policy Document. (2020). Sustainable and environmentally friendly general practice. British Medical Association. https://www.bma.org.uk/media/2570/bma-sustainable-and-environmentally-friendly-general-practice-report-june-2020.pdf
 • Inter Vlaanderen. (2021). Wenkenblad Toegankelijkheid van medische praktijken. [document]. Geraadpleegd op 20 oktober 2021 via https://inter.vlaanderen/sites/default/files/Wenkenblad_toegankelijkheid_medische_praktijken.pdf
 • Landelijke Huisartsen Vereniging. (2021). Gouden Regels LHV bij (ver)bouw van uw praktijk, Zorg voor toegankelijkheid. [document]. Geraadpleegd op 20 oktober 2021 via https://issuu.com/lhvhuisartsen/docs/lhv-gouden-regels-2018
 • Schoenmakers B, De Lepeleire J, Aertgeerts B. Praktijkmanagement voor de huisarts. Leuven: Acco, Praktijkgebouw en inrichting, p 75 – 93.2014.
 • The Royal Australian College of General Practitioners. Standards for general practices. 5th edn. East Melbourne, Vic: RACGP. Core Standard 2: Rights and needs of patients, Criterion C2.3 Accessibility of services. 2017.
 • GPC England Policy Document. (2020). Sustainable and environmentally friendly general practice. England: British Medical Association, June 2020.
 • Warby T, Veidis E. (2019). Declaration calling for family doctors of the world to act on planetary health. WONCA. https://www.globalfamilydoctor.com/site/DefaultSite/filesystem/documents/Groups/Environment/2019%20Planetary%20health.pdf
Deze pagina werd laatst bewerkt in:
feb 2022
Heeft u een vraag of opmerking of ging uw praktijk aan de slag met de adviezen?
Laat het ons weten! 
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.