Vlaanderen investeert in mentaal welzijn van kinderen en jongeren

In het kader van het Vlaams relanceplan besliste de Vlaamse Regering 3 miljoen euro te investeren in het versterken van het mentaal welzijn. Eén van de deelprojecten zet voornamelijk in op het versterken van de aanpak van crisissen als reactie op verontrustende opvoedingssituaties. 

Als antwoord op de stijging van het aantal crisisvragen door toenemende stress in Vlaamse gezinnen besliste de Vlaamse regering vorig jaar in het kader van het actieplan voor mentaal welzijn ‘Zorgen voor Morgen’ het aanbod crisisbegeleiding uit te breiden. Geen overbodige luxe vermits het aantal oproepen bij hulplijnen als Tele-Onthaal, 1712 of nupraatikerover.be vorig jaar sterk steeg. Hoewel de vaccinatiecampagne stilaan op gang komt, blijft de druk op gezinnen hoog. In het kader van de maatschappelijke relance besliste de Vlaamse regering daarom de capaciteit voor crisisbegeleiding in de regionale crisisnetwerken voort te zetten tot eind dit jaar. Hiervoor wordt een bedrag van 1 miljoen euro uitgetrokken. 

Voorts lanceert de Vlaamse regering het proefproject ‘De ideale wereld’. Niet toevallig heeft dat dezelfde titel als het Canvas-programma. De opzet lijkt immers hetzelfde: Hoe kunnen we een ideale wereld creëren, maar dan voor gezinnen met een combinatie van complexe hulpvragen? Gebruikt het televisieprogramma humor, dan wil het pilootproject vertrekken van een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’. In de ‘ideale wereld’ engageren partners uit de jeugdhulp, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zich samen met de betrokken gezinnen en al wie voor hen belangrijk is om hun dienstverlening te herdenken vanuit de ontwikkelingsnoden van de kinderen en jongeren. Ze zoeken samen naar wat nodig is om kinderen en jongeren niet los te laten, en hoe ze elkaar daarin kunnen ondersteunen.

In alle zestien Vlaamse regio’s worden lerende netwerken geïnstalleerd tussen alle gespecialiseerde hulp (VAPH, jeugdhulp, GGZ enzovoorts) rond de thema’s ‘hoe omgaan met complexe zorgvragen’ en ‘hoe werken aan innovatieve oplossingen voor deze jongeren’. In twee regio’s start een proefproject om die denkoefening zoveel mogelijk in de praktijk om te zetten. Tussen nu en 2023 wordt hierin 2 miljoen euro geïnvesteerd.

Filip Ceulemans