Tegenstrijdige berichten over vaccinaties

Een enquête van Gallup over vaccinaties die gisteren verscheen, staat in schril contrast met gegevens die vorige maand door de Europese Unie werden gepubliceerd. De gegevens van de Eurobarometer over de houding van Europeanen tegenover vaccinatie zijn beduidend positiever dan die van de Gallup-enquête.

Volgens een enquête die Gallup uitvoerde in opdracht van de Britse stichting Wellcome, vindt iets meer dan 20% van de Belgen dat vaccins onveilig zijn. Daarmee bevindt ons land zich volgens Gallup in de West-Europese middenmoot. Een land dat er op dat vlak uitschiet, is Frankrijk. Bij onze zuiderburen vindt maar liefst een derde van de bevolking dat vaccins niet veilig zijn. Bijna één op vijf is er in Frankrijk bovendien van overtuigd dat vaccins niet efficiënt zijn. Dat cijfer ligt in België met 5% toch een pak lager. Het onderzoek noopte de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) alvast om een tweet de wereld in te sturen waarin duidelijk gemaakt wordt dat vaccins veilig zijn en rigoureus worden getest alvorens ze op de markt worden gebracht.

In de loop van de maand maart van dit jaar voerde Eurostat een grootschalige bevraging bij de inwoners van de landen van de Europese Unie om te peilen naar hun houding ten overstaan van en kennis over vaccinaties. De Eurobarometer wilde onder meer weten welke ziektes volgens de Europeanen nog altijd sterfgevallen veroorzaakt in de Europese Unie. 64% van de Belgen meent dat griep een doodsoorzaak kan zijn (EU: 56%). Vreemd toch omdat elke winter weer gewezen wordt op de mogelijk schadelijke gevolgen van een griepepidemie op de mortaliteit. Voor andere aandoeningen ligt het aantal Belgen dat meent dat ze dodelijk kunnen zijn, nog lager: meningitis (52%), hepatitis (45%), mazelen (37%), tetanus (22%) en polio (15%). Op de vraag of vaccins doeltreffend kunnen zijn om deze infectieziekten te vermijden, antwoordt 81% van de Belgen zeker of waarschijnlijk (EU: 85%). 12% zegt waarschijnlijk niet en 4% helemaal niet.

Wanneer een Belg gevaccineerd wordt, is dat meestal op aanraden van een huisarts, kinderarts of andere arts (68%). Andere redenen om zich te laten vaccineren, zijn onder meer een noodzakelijke vaccinatie om naar het buitenland te reizen (22%) en een verplichting volgens de nationale wetgeving (13%). De belangrijkste reden om niet te worden gevaccineerd in de afgelopen vijf jaar, zijn: nog beschermd door een eerdere vaccinatie (38%), er werd geen vaccin voorgesteld door een arts (30%), vaccins zijn niet veilig en hebben bijwerkingen (15%), de overtuiging dat vaccins er enkel zijn voor kinderen (13%) en de kostprijs van vaccins (4%).

Bijna negen Belgen op tien (89%) zijn ervan overtuigd dat vaccins grondig worden getest alvorens ze worden goedgekeurd voor gebruik (EU: 80%). Nochtans vindt ook 42% van de Belgen dat vaccins vaak ernstige bijwerkingen veroorzaken (EU: 41%). 82% van de Belgen vindt het belangrijk voor iedereen om routinevaccinaties te krijgen (EU: 82%). 93% weet tevens dat vaccins niet alleen belangrijk zijn om zichzelf te beschermen, maar ook om anderen te beschermen (EU: 88%).Wanneer men niet gevaccineerd is, kan dat volgens 82% van de Belgen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (EU: 81%).

Zijn informatie over vaccins haalt de Belg voornamelijk bij de huisarts, de kinderarts of een andere arts (87%, EU: 79%). Niet verwonderlijk dat artsen ook als meest betrouwbare bron worden aangegeven. Ook bij de apotheker haalt de Belg relatief vaak informatie over vaccins (31%, EU: 20%). Op de vraag op welk niveau een vaccinatieprogramma best wordt georganiseerd, lopen de meningen sterk uiteen: 37% van de Belgen vindt het Europees niveau het meest geschikt, 35% kiest voor een internationaal niveau en 29% vindt het nationaal niveau het meest geschikt. 12% kiest voor een regionaal of lokaal niveau en 6% vindt dat er geen vaccinatieprogramma’s moeten zijn omdat het gaat om een persoonlijke keuze.

Filip Ceulemans