Teelbalkanker aan opmars bezig

Hoewel teelbalkanker niet vaak voorkomt, is het wel een van de weinige vormen van kanker die in opmars is. Omdat een vroegtijdige opsporing belangrijk is, roept Stichting tegen Kanker vooral jonge mannen op om aan zelfonderzoek te doen. 

De diagnose van teelbalkanker wordt meestal gesteld tussen 15 en 44 jaar, met een piek rond de leeftijd van 30 jaar. Soms komt de kanker ook voor bij het begin van de puberteit en nadat de man 60 jaar is geworden. 87% van de gevallen wordt in een vroeg stadium gediagnosticeerd, waardoor de overlevering na vijf jaar bijna 98% bedraagt. Omdat een vroege diagnose zo belangrijk is, roept Stichting tegen Kanker mannen op om zichzelf eenmaal per maand te onderzoeken onder de douche. De Stichting zet de alarmsignalen op een rijtje die eventueel kunnen wijzen op teelbalkanker: 

  • Een groter volume van de teelbal 
  • Een verharding van de teelbal bij palpatie 
  • Een klein pijnloos gezwel op het teelbaloppervlak 
  • Een vaag zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzakken of in de balzakken 

Wanneer een man deze symptomen opmerkt, neemt hij best contact op met zijn huisarts. Is de teelbalkanker al verder gevorderd, dan voegen zich hier nog andere symptomen aan toe: maag- of rugpijn veroorzaakt door gezwollen lymfeklieren, een zwelling van de borstklieren of de zone rond de tepels en onverklaarbare vermoeidheid.  

Filip Ceulemans

Het Ballenalarm

Ludiek filmpje dat de Nederlandse campagne over hetzelfde thema ondersteunt: