Veertig zorgbehoevende personen testen momenteel samen met een team van zorgverleners Alivia uit. Dat is een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen.
Volgens Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) is Alivia een echte gamechanger omdat het toelaat zorg anders en beter te organiseren voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben van verschillende zorgverstrekkers, welzijnswerkers en mantelzorgers. De eerste versie van hert digitale instrument Alivia werd vorig jaar ontwikkeld door het departement Zorg. Twee proefprojecten in Zuid-West-Vlaanderen en Antwerpen testen momenteel of het hulpmiddel ook werkt in echte zorgsituaties.
In beide regio’s stelden een twintigtal zorgbehoevenden zich kandidaat. Het zijn mensen met uiteenlopende en vaak gecombineerde zorg- en welzijnsproblemen zoals chronische aandoeningen, ouderdomsziekten of mentale en sociale problematieken. Ook mensen in een palliatief project kunnen meedoen. Tijdens de proefprojecten testen ze de vijf basismodules van Alivia uit die noodzakelijk zijn om een doelgerichte zorgcoördinatie op te stellen en uit te voeren: levensdoelen formuleren, zorg- en ondersteuningsdoelen opstellen, een zorg- en ondersteuningsteam samenstellen, zorg- en ondersteuningstaken oplijsten en toewijzen en communicatie bevorderen dankzij een digitaal zorgschrift.
De twee proefprojecten testen Alivia niet enkel technisch uit. Ze zullen ook uittesten welke impact en meerwaarde het heeft in het doelgericht en geïntegreerd organiseren van zorg volgens een methode die daarvoor parallel met Alivia werd ontwikkeld. Alivia wordt zo deel van een dynamiek om op een andere manier naar zorg te kijken en die te organiseren. Parallel met de proefprojecten lopen al voorbereidingen om Alivia uit te breiden met meer functionaliteiten. Bij het begin van de nieuwe legislatuur wil Crevits het uitrollen naar alle eerstelijnszones in heel Vlaanderen.