Reeds meerdere zomers ontwikkelen en coördineren Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent de informatie- en sensibiliseringscampagne ‘Summer of Sumehr’ die lokaal door tal van kringen en wachtpostgebieden wordt uitgedragen. Na enkele succesvolle zomeredities met eigen middelen, kende het Vlaams Departement Zorg vorig jaar een subsidie toe om ‘de Sumehr’ – en kwaliteitsvol registreren in het algemeen – een jaar lang op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Met deze steun werd er bovendien een volledig vormingsaanbod over goed dossierbeheer en kwaliteitsvolle Sumehrs uitgewerkt.
Naast huisartsen sensibiliseren en stimuleren voor meer en betere Sumehrs en hen hier maximaal bij te ondersteunen, koppelt de campagne ‘Summer of Sumehr’ ook aanbevelingen terug richting de partijen die verantwoordelijk zijn voor de achterliggende technologie. Ook van hen verwachten we meer en beter.
Onze aanbevelingen werden reeds overgemaakt aan het Vlaams Departement Zorg en Vitalink. Een deel hiervan zijn aandachtspunten naar de toekomst toe – ongeacht de geplande overstap naar het werken met gedeelde FHIR Caresets in Vitalink – maar andere aanbevelingen betreffen ketenfouten waarbij we sterk aandringen op bijkomend onderzoek en bijsturing op korte termijn.
Summer of Sumehr: het hele jaar rond
Eind 2023 organiseerden Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent twee webinars ‘Kwaliteitsvol registreren in uw EMD voor een betere zorgcontinuïteit’. Samen met verschillende EMD-leveranciers werden meer dan 550 huisartsen, praktijkverpleegkundigen en -assistenten bijgeschool over zowel de theorie als de praktijk van registreren en Sumehrs.
Ondanks algemene principes – zoals toegelicht tijdens de webinars – blijft goed dossierbeheer een kunst. Aangezien dit geen zwart-wit verhaal is, werd een interactief LOK-pakket ontwikkeld waarin collega-huisartsen aan de hand van een 15tal stellingen kritisch elkaars praktijk bevragen en gebruikerstips uitwisselen. Bijvoorbeeld over hoe zij het bijwerken van Sumehrs praktisch organiseren of hoe men omgaat met gevoelige gegevens. Via online train-the-trainer sessies werden 34 moderatoren opgeleid, vonden al 33 LOK-sessies plaats en lopen ook nieuwe aanvragen binnen.
Beide vormingen worden door de deelnemers zeer positief beoordeeld, met name wat betreft de toegenomen kennis over de Sumehr zelf (82%) en over hoe de verschillende onderdelen van een Sumehr correct te registreren (90%). Ook blijkt men de meerwaarde van kwaliteitsvol registreren beter in te zien voor zowel multidisciplinaire samenwerking (84%) als voor de eigen praktijk (82%). Daarnaast worden ook duidelijke intenties uitgesproken om in de eigen praktijk een hogere prioriteit te geven aan meer (76%) en betere Sumehrs (84%) en neemt men zich voor om met collega’s onderlinge afspraken te maken om meer uniform te werken (72%).
Tot slot namen in mei en juni 2024 opnieuw 44 huisartsenkringen en wachtpostgebieden deel aan de zomerse campagne. Via drie nieuwsbrieven werden meer dan 5600 huisartsen geïnformeerd en gesensibiliseerd over onder andere het gebruik van Sumehrs op de wachtpost, de meerwaarde voor geriaters en het omgaan met gezondheidsinformatie die voor de patiënt privacygevoelig is. Bedankt aan alle deelnemers!
Aanbevelingen voor optimalisatie van de achterliggende technologie
Hoewel de Sumehr bijna 20 jaar bestaat – sinds 2005 – stellen we vast dat naast het gebruik in de praktijk, ook de technologie beter kan en moet. Doorheen de campagnes, tijdens de vormingen en via het contact met relevante stakeholders werden verschillende tekortkomingen blootgelegd; zowel wat het Sumehr-concept zelf betreft als bij de implementatie in de softwarepakketten en de visualisatie in verschillende patiëntportalen. Samen met de EMD-vendors werden al wat problemen aangekaart en kleine issues verholpen. Echter blijken fouten vooral te ontstaan bij de uitwisseling tussen verschillende systemen, en zijn diepgaande ketentesten nodig om te onderzoeken waar het juist misloopt.
Het Summer of Sumehr-projectteam bundelde al deze lessons learned als aanbevelingen richting de beleidsmakers. Op deze manier willen wij de nuttige inzichten uit dit project op een duurzame manier vertalen naar input voor toekomstige ontwikkelingen. Alle aanbevelingen zijn terug te vinden via onderstaande link, maar alvast een klein voorsmaakje:
- In het algemeen moet er bij de ontwikkeling en implementatie van eHealth-toepassingen meer aandacht zijn voor eenduidigheid van coockbooks en dienen homologatietesten voor de software meer nauwgezet en periodiek te worden georganiseerd met meer oog voor gebruiksgemak en gegevensuitwisseling in de volledige keten en over regiogrenzen heen. Meer uniformiteit en controle zal er bovendien voor zorgen dat bij overdracht van dossiers minder moeilijkheden optreden.
- Aangezien de kwaliteit van de Sumehr rechtstreeks correleert met die van het EMD, dient verder ingezet te worden op technologie om huisartsen te ondersteunen bij goed en meer efficiënt dossierbeheer; bvb. een barometer met audit en feedback en een automatische archivering van bepaalde medicatie en/of zorgelementen.
- Door geautomatiseerde processen – zoals het openen van een Sumehr als een patiënt zich meldt bij de wachtpost of het versturen van een notificatie naar de patiënt wanneer zijn of haar Sumehr werd geüpdatet – kunnen huisartsen extra gestimuleerd worden om werk te maken van meer en betere Sumehrs, en er tijdens de wachtdienst mee aan de slag te gaan.
- Er werd vastgesteld dat bij zowel familiale risico’s als DNR-2 bepaalde informatie verloren gaat doorheen de keten, waardoor informatie ontbreekt of gemisinterpreteerd kan worden (bvb. cervixkanker ipv cervixkanker bij moeder). Dergelijke fouten dienen op korte termijn bijkomend onderzocht en bijgestuurd te worden.
- In afwachting van integratie tussen het EMD van de huisarts en het WZC-dossier, dient ook het zorgteam in het woonzorgcentrum leesrechten te krijgen. Daarnaast dient verder werk te worden gemaakt van de modulaire Sumehr om ook aan andere beroepsgroepen toegang tot (bepaalde delen van) de Sumehr te verlenen.
Next steps
Eind oktober lichten we onze projectresultaten en aanbevelingen toe aan een afvaardiging van het Vlaams Departement Zorg, Vitalink en RIZIV. Hun inbreng en opvolging is onontbeerlijk om hierin verdere stappen te zetten. Uiteraard zijn Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent bereid om vervolgacties mee te ondersteunen.
Wil Rijnen
Expertisedomein-verantwoordelijke ICT & eHealth