Nieuw voorspellingsmodel berkenpollen

Na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar, breekt nu het berkenpollenseizoen aan. Sciensano en het KMI lanceren een model dat het risico op berken- en graspollenallergie voorspelt. 

Het net afgelopen pollenseizoen van els en hazelaar was erg intensief. De berk, het derde lid van de berkenfamilie staat meteen klaar om de fakkel over te nemen en een volgende fase in het pollenseizoen in te leiden. “Het hazelaar- en elzenseizoen is intens en relatief lang geweest, waardoor er weinig tijd zal zijn tussen het einde van dat seizoen en het begin van het berkenseizoen. Allergiepatiënten krijgen dus maar weinig verlichting”, zegt Ann Packeu, diensthoofd mycologie en aerobiologie bij wetenschappelijk instituut Sciensano. Door de verwantschap tussen de drie bomen, ondervinden mensen die allergisch zijn aan een van hen vaak ook problemen met de pollen van de twee andere boomsoorten. Het langer worden van het allergieseizoen wordt rechtstreeks gelinkt aan de klimaatverandering. De bomen produceren meer stuifmeel en het seizoen begint vroeger, maar eindigt niet later. 

Wie het risico op blootstelling aan berkenpollen voor de komende dagen wil weten, kan voortaan terecht bij een nieuw model uitgewerkt door Sciensano en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). De voorspellingskaarten en de uitleg van het model zijn beschikbaar op de AirAllergy-website. De voorspelling combineert weersvoorspellingen met de biologische processen van berkenbomen. Volgens het nieuwe model voorspelt het KMI dat pollen die deze week in Frankrijk worden uitgestoten door de luchtstroming ons land kunnen bereiken. 

Sciensano lanceert tevens een enquête om te begrijpen hoe stikstof mensen met een pollenallergie in België beïnvloedt. Het voorkomen van pollenallergieën onder de bevolking neemt immers toe door de verschillende interacties tussen milieuveranderingen, waaronder luchtvervuiling, klimaatopwarming en levensstijl. De enquête is bestemd voor Belgen ouder dan 18 jaar met een pollenallergie (al dan niet medisch bevestigd). 

Filip Ceulemans