Meer beroertes en hartinfarcten door luchtverontreiniging

Wie blootgesteld wordt aan verhoogde concentraties fijnstof, heeft meer kans op beroertes of hartinfarcten (veroorzaakt door acute klontervorming). Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Hasselt, Sciensano en het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

Vroegere studies toonden al aan dat een verhoogde luchtverontreiniging acute cardiovasculaire incidenten, zoals hartinfarcten en beroertes, kan veroorzaken. De studie die de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, Sciensano en het Intermutualistisch Agentschap (IMA) uitvoerden, is echter de eerste studie die kijkt naar de impact van luchtverontreiniging op het Belgische gezondheidszorgsysteem met een specifieke focus op de invloed van fijnstof op het aanwezig zijn van behandelingen voor acute trombo-embolieën. De onderzoekers combineerden hiervoor gegevens van de dagelijkse concentratie fijnstof over heel België met de informatie van de IMA-databanken. Er werd daarbij met name gekeken naar de terugbetaling van bepaalde medicatie en medische interventies voor de behandeling van acute klontervorming in bloedvaten. 

De sterkste effecten werden gemeten op de dag waarop de luchtverontreiniging zich voordoet. Bij een toename van de concentratie fijnstof (kleiner dan 10 micrometer) met 10 microgram per kubieke meter, verhoogt het risico op een ingreep voor het behandelen van bloedklonters al met 2,7%. Hoewel de verhoging eerder klein lijkt, is ze volgens de onderzoekers toch significant gezien de grote groep mensen die aan de luchtverontreiniging wordt blootgesteld. Het effect lijkt het grootst te zijn in de herfst en bij kinderen.

De studie toont aan dat een verhoogde concentratie fijnstof geassocieerd is met een toename van het aantal behandelingen voor acute trombo-embolie kort na de blootstelling. De impact op het financieel systeem van de gezondheidszorg is niet te onderschatten. Een reductie van het weekgemiddelde fijnstof met tien procent zou de Belgische schatkist jaarlijks een besparing van 5 miljoen euro opleveren.

Filip Ceulemans