Medicatiebeleid in woonzorgcentra kan beter

Op het vlak van de registratie van toegediende medicatie is er nog ruimte voor verbetering in de woonzorgcentra. Dat zegt de Vlaamse Zorginspectie in een rapport dat deze week werd gepubliceerd. Het rapport kwam er op vraag van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) nadat bleek dat er in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke mogelijk een moord werd gepleegd door toediening van insuline. 

In een woonzorgcentrum nemen de meeste bewoners meerdere geneesmiddelen en dat vaak gedurende een lange periode. In de meeste gevallen wordt het volledige medicatieproces overgenomen van de bewoner. Het woonzorgcentrum regelt de aankoop, de bewaring en de verdeling van de geneesmiddelen. Om het risico op fouten tot een minimum te beperken moeten woonzorgcentra voldoen aan een strenge procedure bestaande uit veertien veiligheidschecks of registratieverplichtingen. Deze verplichtingen gaan van het registreren van de geneesmiddelen in het zorgdossier van de bewoner tot de registratie van het moment van toediening. 

De inspecties die de Zorginspectie uitvoerde sinds 1 oktober 2021, leverden toch wel enkele opmerkelijke resultaten op. Van de 3448 procedurestappen die de Zorginspectie beoordeelde, bleken er slechts twee op drie (64%) correct uitgevoerd te zijn. Iets meer dan driekwart van de woonzorgcentra registreert consequent het klaarzetten van de medicatie en 57% van de woonzorgcentra registreert ook consequent de toediening van de geneesmiddelen. Bij het toedienen van insuline bij bewoners met een variabel schema, registreert slechts iets minder dan de helft van de woonzorgcentra (48%) consequent het aantal toegediende eenheden. 

Om het medicatiebeleid te verbeteren ziet de Zorginspectie een belangrijke rol weggelegd voor de CRA. Daar kan ook een CAA (coördinerend adviserend apotheker) bij betrokken worden. Hierover loopt momenteel een proefproject in enkele woonzorgcentra. Maar de Vlaamse overheid benadrukt dat zowel de CRA als de CAA belangrijke partners moeten zijn voor de directie van een woonzorgcentrum. Zij vormen een team in de opvolging van het medicatiebeleid. 

Filip Ceulemans