De Nationale Raad van de Orde der artsen werd om advies gevraagd over de vraag of een arts een sportteam mag sponsoren.
Het gaat hierbij niet alleen om de financiële steun zelf, maar vooral om wat de arts hiervoor terugkrijgt, namelijk de mogelijkheid om zijn medische praktijk te promoten.
Volgens de kwaliteitswet is elke vorm van communicatie die tot doel heeft een zorgverlener bekend te maken of informatie over zijn praktijk te geven, een vorm van "praktijkinformatie". Dit geldt ongeacht hoe en waar deze informatie wordt verspreid.
Als een arts bijvoorbeeld een sportteam sponsort en deze sponsoring gepaard gaat met communicatie die zijn praktijk promoot, moet dit volledig voldoen aan de deontologische en wettelijke eisen voor praktijkinformatie. Dit wordt geregeld in de wet van 22 april 2019 inzake kwaliteitsvolle praktijkvoering en in de Code van medische deontologie.
Het doet er niet toe of de arts primair sponsort om te helpen of om zichzelf te promoten. De regels blijven in alle gevallen van toepassing. Praktijkinformatie moet altijd waarheidsgetrouw, objectief, relevant, verifieerbaar, discreet, duidelijk en wetenschappelijk onderbouwd zijn. De informatie mag niet misleidend zijn en mag ook niet leiden tot onnodige medische behandelingen.
Verder mag de arts niet toestaan dat de gesponsorde persoon of groep reclame maakt voor zijn medische praktijk als die communicatie niet aan de regels voldoet. Naast de wet moet ook de eer en waardigheid van het medische beroep gewaarborgd blijven.
Of de praktijkinformatie aan de deontologische regels voldoet, wordt per geval beoordeeld. Bij twijfel of problemen kunnen artsen altijd terecht bij de Orde der artsen voor advies.
Yente Reinenbergh
Jurist