Kwaliteitswet voor veilige zorg

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde vorige week de zogenoemde kwaliteitswet goed die beoogt dat patiënten altijd en overal op de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg kunnen rekenen.

Kwaliteitsvolle, interdisciplinaire en veilige zorg voor de patiënt. Dat zijn de sleutelwoorden die minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bovenhaalt om de zopas in de Kamer van Volksvertegenwoordigers gestemde wet op kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, of kortweg kwaliteitswet, te omschrijven. 

De nieuwe wet is in zekere zin een aanvulling op de patiëntenrechtenwet die elke patiënt het recht geeft op kwaliteitsvolle zorg. “Als patiënt mag je verwachten dat de zorgverleners rondom je mee zijn met de nieuwste inzichten en wetenschappelijke richtlijnen. De strenge kwaliteitsnormen die vandaag gelden binnen de ziekenhuizen willen we garanderen binnen de volledige gezondheidszorg. De patiënt moet altijd en overal op zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen rekenen, ongeacht wie die zorg toedient of waar dat gebeurt”, aldus de minister. 

We zetten even op een rij wat de kwaliteitswet onder andere impliceert:

  • Zorgverstrekkers moeten voortaan kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk bekwaam zijn zorg te verstrekken. 
  • De patiënt moet ten allen tijde kunnen rekenen op continuïteit van zorg en als er een wachtsysteem bestaat, moeten alle zorgverstrekkers eraan deelnemen om de permanentie voor de patiënt te garanderen. 
  • Er komt een centraal register waarin staat wie welke zorg aanbiedt en met welke andere zorgverstrekkers hij samenwerkt. Zowel patiënten als zorgverstrekkers krijgen toegang tot dit register. 
  • Het visum dat zorgverstrekkers krijgen bij het behalen van hun diploma is een ‘statisch’ gegeven. Als aanvulling komt er een dynamische portfolio waarmee zorgverstrekkers kunnen aantonen dat ze zich voortdurend bijscholen.
  • Omdat patiëntendossiers volgens de ombudsdienst niet altijd even kwaliteitsvol worden bijgehouden (hoewel dat volgens de wet op de patiëntenrechten verplicht is), komt er een duidelijke omschrijving van wat er minimaal in een patiëntendossier moet worden opgenomen. Ook de regels inzake toegang tot het dossier worden verduidelijkt.
  • Een federale commissie zal erop toezien dat zorgverstrekkers de verschillende kwaliteitsvereisten naleven.

Filip Ceulemans