Huisartsen steunen poetshulpen

Een groep huisartsen pleit in een open brief voor betere werkomstandigheden voor poetshulpen.

“Bij poetshulpen kunnen niet alleen het loon, maar ook de werkomstandigheden beter.” Onder die noemer publiceert een groep huisartsen en arbeidsgeneesheren een open brief waarin ze steun vragen voor poetshulpen. Met de brief willen ze het debat over de werkomstandigheden van de huishoudhulp in de dienstensector stimuleren. 

“Ze zijn met meer dan 140 000 in België, zo goed als allemaal vrouwen (98%). Met een job als huishoudhulp en de verantwoordelijkheden van het eigen huishouden combineren veel van hen een dubbele dagtaak. Volgens een studie van IDEA consult werkt 72% minder dan 30 uren per week. Een belangrijke reden voor deeltijds werk is dat de job te zwaar is, zowel fysiek als mentaal. Een studie van het ABVV uit 2017 registreerde klachten aan de spieren en gewrichten bij 70% van de bevraagde poetsdames. In een recente studie uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de VUB, loopt dit verder op tot 84%, naast 82% die rugklachten rapporteert. Deze cijfers zijn in vergelijking met andere sectoren enorm hoog. De klachten worden vooral uitgelokt door het uitvoeren van repetitieve bewegingen, zoals schrobben, strijken, werken in gebukte of geknielde houding,... 54% van de huishoudhulpen zegt het werk niet vol te houden tot het pensioen. Bovendien toonde een studie van de VUB uit 2017 aan dat longziektes vaker een oorzaak is van overlijden bij poetshulpen dan in de gemiddelde bevolking. Dit door de blootstelling aan allerlei chemische stoffen in de schoonmaakproducten”, aldus de artsen.

In de open brief formuleren ze vervolgens vijf aanbevelingen:

  • om de blootstelling aan gevaarlijke chemische producten te beperken, en betere, meer ergonomische werkomstandigheden te garanderen, kan de werkgever een pakket van goedgekeurde en veilige poetsproducten aanbieden aan de klanten, samen met ergonomisch werkmateriaal.
  • een periodieke opvolging door een arbeidsgeneeskundige dienst is absoluut noodzakelijk.
  • alle bedrijven zouden hun werknemers moeten vergezellen wanneer ze een nieuwe werkplek bezoeken. Ze kunnen regelmatige controles op de werkplaats uitvoeren om ergonomisch en veilig werk mogelijk te maken en klanten te informeren over het correcte takenpakket van hun huishoudhulp. Dit maakt deel uit van de verplichte risicoanalyse.
  • huishoudhulp is vaak een eenzaam beroep. We denken aan de introductie van teamwerk, bijvoorbeeld in wijkteams, in overleg met de klanten en met respect voor de vertrouwensband tussen de huishoudhulp en de klant. Op die manier kunnen huishoudhulpen samen poetsen bij klanten, van elkaar leren en samen omgaan met moeilijke situaties. 
  • opleidingen over veiligheid en ergonomie dienen door de werkgever aangeboden te worden.

Bij de ondertekenaars bevinden zich onder meer (emeritus) professoren huisartsgeneeskunde als Jan De Maeseneer, Roy Remmen en Bert Aertgeerts en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis.

Filip Ceulemans