Helft van de Belgen ondergaat medische beeldvorming

Bij meer dan de helft van de Belgen wordt jaarlijks minstens één onderzoek met medische beeldvorming uitgevoerd. Dat blijkt uit een studie die het Intermutualistisch Agentschap (IMA) recent bekendmaakte. 

In vergelijking met de buurlanden krijgen Belgen meer straling binnen door medische beeldvorming: anderhalve keer meer dan in Frankrijk en drie keer zo veel als in Nederland. De overheid probeert dat te counteren door campagnes zoals “Zuinig met straling” of “Medische beeldvorming zijn geen vakantiekiekjes”. Uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) blijkt dat in 2021 bij 56,6% van de Belgen een onderzoek met medische beeldvorming werd uitgevoerd. De voorbije tien jaar was er een lichte stijging van het percentage (met een kleine knik in coronajaar 2020). Het volume aan prestaties situeerde zich het afgelopen decennium rond 2200 prestaties per 1000 rechthebbenden.  

De meest gebruikte technieken van medische beeldvorming zijn echografie en radiografie, waarbij echografie een stijgende trend laat noteren, terwijl die bij radiografie dalend is. Het aandeel van CT en MRI stijgt heel lichtjes, terwijl de cijfers voor scinitigrafie en interventionele beeldvorming (diagnostisch en therapeutisch) al jarenlang stabiel zijn.  

De leeftijdsgroep met het grootste volume aan prestaties zijn de groepen van 60 tot 79 jaar en van 80 tot 99 jaar. Met bijna 2500 prestaties per 1000 inwoners scoort het Waals gewest het hoogst. In Vlaanderen ligt het iets boven 2000 prestaties per 1000 inwoners, in Brussel nog iets lager. 

Filip Ceulemans