Fraude in ziekteverzekering neemt toe

29 jun 2023

De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) maakte deze week zijn jaarrapport 2022 bekend. Directeur-generaal Philip Tavernier betreurt dat fraude in de ziekteverzekering verder toeneemt. 

“Het jaar 2022 blijft nazinderen met een dubbel gevoel”, zegt directeur-generaal Philip Tavernier. “Ik moet met lede ogen aanzien hoe fraude in de ziekteverzekering verder toeneemt, terwijl de huidige preventieve en structurele bestrijding ervan niet afdoende blijkt te zijn. Ernstige fraude in de gezondheidszorg blijft weliswaar beperkt tot een kleine groep zorgverleners, maar ze neemt dus wel toe en overstijgt de landsgrenzen.” 

Een van de sensibiliseringsacties van vorig jaar richtte zich tot de huisartsen en de manier waarop ze klinische biologie voorschrijven. In 2019 verstrekten 10.185 huisartsen 8,2 miljoen voorschriften voor klinische biologie voor een bedrag van 333,4 miljoen euro. Het mediane bedrag dat per arts wordt voorgeschreven aan klinische biologie, bedraagt 29.325 euro. De outliers, zij die voor meer dan 77.344 euro klinische biologie voorschreven, kregen een sensibiliseringsbrief in de bus. Het ging daarbij om 64 huisartsen, waarvan er veertien reageerden. Soms om een meer gedetailleerd overzicht te krijgen, soms om te verklaren dat ze een oudere patiëntengroep hebben waardoor het meervoorschrift te verklaren is. Ook vijf huisartsen die in 2021 – samen met zes dermatologen – goed waren voor 40% van de in totaal 530.000 euro aangerekende verstrekkingen cryotherapie, kregen een brief in de bus. 

Bijzondere aandacht ging ook naar de aanrekening van de COVID-19-pseudocodenummers 101990 en 101135 door huisartsen. Tussen 14 maart 2020 en 31 mei 2020 attesteerden 19.000 artsen 3,7 miljoen telefonische raadplegingen via deze pseudocodenummers. 90% daarvan door huisartsen. Op basis van de gegevens werden negen huisartsen opgevolgd en stuurde het Intermutualistische College een brief naar vijf andere huisartsen met de vraag de verstrekkingen te regulariseren die ten onrechte werden aangerekend. Een huisarts is overgegaan tot regularisatie, drie anderen gaven een verklaring voor hun afwijkend aanrekenprofiel.  

In 2021 kregen 24 huisartsen vragen over hun profiel. In totaal werd een bedrag van 919.640,45 euro ten laste gelegd van dertien artsen. Twaalf daarvan betaalden vrijwillig 774.119 euro terug. Tijdens het controleonderzoek kwam de DGEC tot de bevinding dat de artsen onvoldoende waren geïnformeerd over de regels voor de toepassing van de COVID-19-pseudocodenummers. Omdat het gebruik van deze verstrekkingen op afstand in de toekomst blijven bestaan, stelt de DGEC voor om de aanrekening van de verstrekking af te bakenen aan de hand van een ondubbelzinnige, nauwkeurige en duidelijke nomenclatuurtekst. 

Filip Ceulemans