Familie heeft plaats in hersteltraject psychisch lijden

In de geestelijke gezondheidszorg krijgt de familie van de patiënt te weinig plaats. Dat leidt soms tot schrijnende situaties. Om hier verandering in te brengen, lanceert het Agentschap Zorg en Gezondheid samen met het Familieplatform de campagne ‘Naast(en) samen zorgen voor mekaar’. Op die manier willen ze de zogenoemde Familiereflex lanceren.

Wanneer een patiënt opgenomen wordt met psychische problemen, wordt hij vaak voor langere tijd van zijn familie afgesloten. Kim Steeman, directeur van het Familieplatform, maakte tijdens de voorstelling van de campagne ‘Naast(en) samen zorgen voor mekaar’ de vergelijking met het binnenbrengen van een ernstig gewond kind op de spoed. “Wie zou het aanvaarden dat de deur van de spoedafdeling na het brengen van het kind gesloten wordt met de mededeling dat je de eerste tien dagen niet op bezoek mag komen? Niemand toch”, stelt ze vast. “Nochtans is dat wat er vaak gebeurt wanneer mensen met psychische problemen worden opgenomen. De familie krijgt geen informatie, weet niet waar het kind, de partner, de ouder, de broer of zus terechtkomen en wat er staat te gebeuren.”

Dat kan en moet anders, vindt het Familieplatform dat zowel de zorgsector als de samenleving wil sensibiliseren om familie en naasten een plaats te geven in het hersteltraject van een patiënt met psychische problemen. De organisatie vond steun bij Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) die een nieuwe multidisciplinaire richtlijn liet opstellen, de zogenoemde Familiereflex. Dat moet de mogelijkheid bieden om nog meer dan vandaag zorg op maat aan te bieden door een sterk partnerschap te bouwen met de omgeving van de patiënten met een psychische kwetsbaarheid.

De campagne die deze week werd gelanceerd, moet de zorgsector aanmoedigen om flexibel met de familie aan de slag te gaan. “De hulpverlener speelt een belangrijke rol in het herstelproces van de patiënten, die ook vaak zelf het gevoel hebben dat ze hun familie niet te veel willen belasten. Ze voelen schroom om hun familie te betrekken, terwijl de familie zelf wel klaar staat om te helpen, maar nog dikwijls buitenspel wordt gezet”, aldus Kim Steeman. Nochtans zijn familie en naasten van onschatbare waarde omdat zij de patiënt door en door kennen. Ze vormen een waardevolle bron van informatie. Bovendien zijn ze vaak onrechtstreeks ook slachtoffer waarvoor ze steun nodig hebben.

Vanaf vandaag (donderdag 24 juni) biedt het Familieplatform informatiesessies aan voor zorgverstrekkers om aan te geven hoe ze dit best kunnen aanpakken. 

Filip Ceulemans