Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wil het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie aangrijpen om enkele problemen hoog op de agenda te zetten.
Van 1 januari tot 30 juni van dit jaar is ons land voorzitter van de Europese Unie. Frank Vandenbroucke wil het voorzitterschap voor volksgezondheid aangrijpen om drie thema’s prominent op de agenda te plaatsen: zorg, paraatheid en bescherming. Ook het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wil zijn steentje bijdragen en mee de Europese agenda zetten om het Europese gezondheidsbeleid voor de komende jaren te bepalen. Concreet schuift het FAGG vier thema’s naar voor.
Het eerste thema is de strijd tegen antimicrobiële resistentie, één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het FAGG zal aandringen op de implementatie van effectieve maatregelen om het gebruik van antibiotica te optimaliseren. Bovendien moet het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en duurzame toegang tot bestaande antibiotica worden gestimuleerd.
Een tweede speerpunt is de versterking van het crisisbeheer binnen de Europese Unie om toekomstige gezondheidsbedreigingen efficiënter en sneller aan te pakken. De coronapandemie heeft op dat vlak heel wat pijnpunten blootgelegd. Het FAGG wil gezondheidszorgstelsels ondersteunen, doorgedreven innovatie stimuleren en de geneesmiddelenvoorziening beter organiseren.
De onbeschikbaarheid van geneesmiddelen blijft een groot probleem, in België zowel als in Europa. Samen met haar expertenwerkgroepen blijft het FAGG zoeken naar structurele oplossingen. Op Europees niveau is het belangrijk gezamenlijke acties op te zetten die een oplossing kunnen bieden voor acute tekorten.
Een vierde en laatste thema dat het FAGG wil aankaarten, is dat van de onvervulde medische noden. België is op dat vlak een van de voortrekkers inzake klinisch onderzoek, mede mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidies. Tijdens het voorzitterschap wil het FAGG de focus leggen op onderzoek en innovatie door onvervulde medische noden te identificeren en te evalueren.
Filip Ceulemans