Enquête peilt naar welzijn zorgverstrekker

Sciensano organiseert voor de tweede maal een zogenoemde Power to Care-enquête om na te gaan hoe het gesteld is met het welzijn van de zorgverstrekker.

De druk op zorgverstrekkers is vandaag groot. Met de stijgende COVID-19-cijfers is er op dat vlak niet meteen beterschap te verwachten. “Zorgverstrekkers, hulpverleners en mantelzorgers hebben hun kracht nodig en verdienen daarom al onze steun”, zegt wetenschappelijk instituut Sciensano. “Enkel met kracht kunnen ze zorg dragen. Kracht om elke dag de zorg te geven die hun patiënten, bewoners en familieleden verdienen. Kracht om onder collega’s of lotgenoten zorg te dragen voor elkaar.” Met de tweede Power to Care-enquête wil Sciensano objectieve informatie verzamelen over het welzijn van zorgverstrekkers, hulpverleners en mantelzorgers en bekijken welke nood aan ondersteuning ze hebben.

Aan de eerste editie van de enquête, die liep van 8 tot 15 december 2020, namen 3140 zorgverstrekkers, hulpverleners en mantelzorgers deel. Daaruit bleek dat veel onder hen zich vermoeid voelden (56%), onder druk stonden (51%), zichzelf onvoldoende konden ontspannen (46%), een slaaptekort ervaarden (40%) en concentratiestoornissen vertoonden (26%). Maar liefst 22% zei te overwegen te stoppen met de uitoefening van het beroep. Lichamelijke klachten kwamen vaak voor: spier- en gewrichtspijn (38%), hoofdpijn (30%) en maagproblemen (21%). De invloed van de tweede coronagolf liet zich duidelijk voelen in de resultaten van de enquête.

De nieuwe enquête kan nog tot en met dinsdag 23 maart worden ingevuld.