Uit een eerste evaluatie van het zorgtraject Long-Covid-2019 blijkt dat er 1.032 zorgtrajecten voor individuele patiënten werden opgestart door de huisarts.
Om de behandeling van aanhoudende klachten na een Covid-19-besmetting te vergemakkelijken, startte op 1 juli 2022 de terugbetaling van verstrekkingen binnen een zorgtraject Long-Covid. Het zorgtraject komt grotendeels overeen met de multidisciplinaire richtlijn ‘Opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na Covid-19’.
Uit een eerste evaluatie blijkt dat het zorgtraject 1.032 keer werd opgestart door de huisarts bij een individuele patiënt. Zorgcoördinatie is aangerekend voor negentig patiënten, wat betekent dat slechts negentig patiënten multidisciplinaire opvolging kregen. Bij veertig patiënten werd een teamoverleg georganiseerd waarbij de huisarts aanwezig was. De meeste patiënten (229) werden opgevolgd door een kinesitherapeut.
Een opvallend resultaat van de evaluatie is de vaststelling dat de meeste zorgverstrekkers onwetend zijn over het zorgtraject. Diegenen die ervan hadden gehoord, waren onvoldoende op de hoogte en toonden zich onzeker over de aanmelding en het verloop van het zorgtraject. “Uit de verschillende focusgroepen en Lok’s kunnen we concluderen dat het zorgtraject Long-Covid in de eerste lijn zeer beperkt is geïmplementeerd”, besluit het Riziv.
De terugbetaling via de overeenkomst loopt nog tot eind juni 2024. Uiterlijk tegen die datum wordt het zorgtraject bijgestuurd, rekening houdend met de conclusies van de evaluatie:
- Het multidisciplinaire overleg dat in de huidige overeenkomst strikt wordt geregeld, zal worden versoepeld en vereenvoudigd
- Het Riziv zal bijkomende informatie over het zorgtraject bezorgen aan de zorgverstrekkers
Op langere termijn wordt nagegaan of het zorgtraject kan worden uitgewerkt tot een ruimer kader voor mensen met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten.
Filip Ceulemans