Diabeteszorg vraagt extra aandacht

De coronacrisis heeft gevolgen voor de opvolging van diabetespatiënten. Dat blijkt uit een enquête die Sciensano uitvoerde samen met de Diabetes Liga en de Association du Diabète.

Patiënten die aan diabetes lijden, behoren tot de risicogroep wanneer het op COVID-19 aankomt. Uit de enquête die Sciensano en de diabetesverenigingen uit het noorden en het zuiden uitvoerden de laatste week van september en de eerste dagen van oktober, blijkt dat 8% van de diabetespatiënten aangeeft dat de opvolging door een arts of andere zorgverstrekker minder strikt gebeurt dan voor aanvang van de coronapandemie. Het percentage patiënten dat zelf regelmatig zijn suikerspiegel controleert, varieert tussen 91% bij diabetes type 1 en 63% bij diabetes type 2. 7% van de diabetici geeft aan zijn bloedsuiker vaker te controleren dan voor de coronacrisis. Het gaat dan voornamelijk om patiënten tussen 18 en 44 jaar. Op het nemen van de noodzakelijke medicatie blijkt de coronapandemie geen invloed te hebben.

Een gezond voedingspatroon is erg belangrijk voor mensen met diabetes. De enquête stelt hier enkele opmerkelijke cijfers vast: 81% zegt helemaal niets te hebben veranderd aan zijn of haar voedingspatroon. 7% let meer op, maar 11,5% geeft aan minder aandacht te besteden aan zijn of haar eetgewoonten. Nog erger is het gesteld met de evolutie van lichaamsbeweging, nog zo’n belangrijk en essentieel gegeven in de zorg voor diabetici. Maar liefst 29% van de patiënten met diabetes geeft aan minder aan lichaamsbeweging te doen dan voor de uitbraak van COVID-19. Het gaat daarbij vooral om patiënten met diabetes type 2 (30,5%) en vrouwen tussen 18 en 44 jaar (42%).

Filip Ceulemans