Dementie wordt belangrijkste doodsoorzaak in België

Sinds 2019 is dementie samen met coronaire hartziekte de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit cijfers die wetenschappelijk instituut Sciensano deze week publiceerde. 

In 2004 was dementie de vierde belangrijkste doodsoorzaak in België. Het moest coronaire hartziekten, cerebrovasculaire aandoeningen en longkanker laten voorgaan. In 2019 heeft dementie coronaire hartziekten bijgebeend als belangrijkste doodsoorzaak. Dat stelt wetenschappelijk instituut Sciensano vast op basis van de analyse van cijfers van Statbel. Het deelde alle overlijdens in volgens 130 unieke doodsoorzaken en maakte op basis daarvan een gedetailleerde analyse waarbij ook leeftijd, geslacht en provincie werden opgesplitst. 

In 2019 waren coronaire hartziekte en dementie elk goed voor ongeveer 9% van de overlijdens in ons land. Beroerte en longkanker delen de derde plaats met ongeveer 7% van de sterfgevallen. In 2004 waren coronaire hartziekten goed voor 15% van de overlijdens en beroertes voor 10%. Dementie werd slechts in 5% van de overlijdens als doodsoorzaak gegeven. “De geleidelijke opmars van dementie, maar vooral de sterke daling in het aantal overlijdens door hart- en vaatziekten, en recent ook de beperkte daling in het aantal overlijdens door longkanker, zorgen ervoor dat dementie uitgroeit tot de belangrijkste doodsoorzaak in België”, zegt Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano. 

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn erg frappant. Bij mannen staan coronaire hartziekte (10%) en longkanker (9%) nog steeds stevig aan kop. Slechts 6% van de mannen overlijdt aan dementie. Bij vrouwen ligt dat percentage met 12% dubbel zo hoog. Coronaire hartziekte en beroerte is bij hen in 8% de doodsoorzaak. Sciensano wijst er ook op dat de blijvende toename van het aantal overlijdens door longkanker bij vrouwen aandacht verdient. Geografisch valt op dat het risico om aan de gevolgen van dementie te overlijden het grootst zijn in de provincie Antwerpen en het laagst in de provincie Luxemburg. 

Filip Ceulemans