Grondig stockbeheer

Adviezen

  • De praktijk heeft een lijst van het nodige medische verbruiksmateriaal, instrumentarium en noodzakelijke medicatie en er is een samenwerkingsafspraak om deze stock te bewaren en te beheren.
  • De inhoud van de dokterstas wordt op regelmatige tijdstippen nagekeken en zo nodig aangevuld.

Beschrijving

Onder medische verbruiksmaterialen verstaan we middelen die worden gebruikt voor onderzoek en behandeling van de patiënt in de praktijk, zoals verband, diagnostica, medicatie, hechtmateriaal en injectiematerialen. De aanwezigheid van het juiste materiaal moet zowel de urgente zorg als de chronische zorg in de praktijk waarborgen. Voor een lijst van medicatie die noodzakelijk is bij urgenties, refereren we naar de richtlijn van Domus Medica.

De vervaldata van medicatie en verbruiksmateriaal moet regelmatig nagekeken worden. Denk ook aan het controleren van de batterijen in toestellen die niet zo vaak gebruikt worden en voorzie extra batterijen.

Reflectie

Een huisarts bewaart de dokterstas op een veilige manier die niet publiek toegankelijk is. Deze wordt gebruikt voor huisbezoeken en urgente situaties. De volledigheid van deze tas is cruciaal om goede zorg te leveren.

Bronnen

  • The Royal Australian College of General Practitioners. (2017). Standards for general practices. 5th edn. East Melbourne, Vic: RACGP. Criterion GP5.3 – Doctor’s bag. p158-160.
  • NPA. (2015). Kwaliteitsnormen voor de Nederlandse huisartsenpraktijk. NHG-Praktijkaccreditering versie 2.1. Utrecht: NPA. Normen 14 en 15
Deze pagina werd laatst bewerkt in:
okt 2021
Heeft u een vraag of opmerking of ging uw praktijk aan de slag met de adviezen?
Laat het ons weten! 
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.