De Vlaamse overheid start een sensibiliseringscampagne om zorgverstrekkers ertoe aan te zetten zich te laten vaccineren tegen griep.
Vandaag laat ongeveer de helft van de mensen die professioneel actief zijn in de gezondheidszorg, zich vaccineren tegen griep. Te weinig, vindt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). “Onze gezondheidsdoelstelling is tegen 2020 80% van het gezondheidspersoneel te vaccineren tegen seizoensgriep”, aldus de minister. Hij wil dat bereiken met de campagne ‘Hou griep uit je team’.
In opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid onderzocht het Leuvens Universitair Vaccinologie Centrum dit jaar de drijfveren en de eventuele barrières waarom zorgverstrekkers zich niet laten vaccineren. Opmerkelijk gegeven: bij veel zorgverstrekkers leven misverstanden en vooroordelen over het griepvaccin (griep is niet gevaarlijk, vaccins verzwakken de natuurlijke afweer). De huisarts kan een belangrijke rol spelen in het opkrikken van het percentage gevaccineerde zorgverstrekkers. Een vaak weerkerende opmerking is immers dat de huisarts ‘niet eenduidig’ is over het belang en het nut van de vaccinatie.
Tegelijk met de campagne om zorgverstrekkers te vaccineren, zet Zorg en Gezondheid ook een campagne op waarin de mensen die behoren tot een risicogroep opgeroepen worden zich te laten vaccineren. We zetten voor u nogmaals de risicogroepen op een rijtje zoals ze door de Hoge Gezondheidsraad worden gedefinieerd:
- Groep 1: personen met risico op complicaties
- Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap
- Alle patiënten vanaf de leeftijd van zes maanden die lijden aan een onderliggen de chronische aandoening van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen
- Iedereen vanaf 65 jaar
- Iedereen opgenomen in een instelling (ziekenhuis, rvt, enzovoort)
- Kinderen tussen zes maanden 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
- Groep 2: iedereen die in de gezondheidssector actief is
- Groep 3: iedereen die onder hetzelfde dak woont als risicopersonen uit groep 1 en kinderen jonger dan zes maanden
Zie ook: