Wijkverpleegkundige als poortwachter

6 sep 2012

De Nederlandse Nationale Zorgbarometer geeft aan dat de Nederlander over het algemeen erg te spreken is over de zorg die hij aangeboden krijgt. Opmerkelijk is wel dat heel wat Nederlanders graag zouden hebben dat een wijkverpleegkundige de zorg rond een patiënt coördineert. Een voorstel dat gedragen wordt door Egbert van der Meer, partner bij het adviesbureau BMC.

“Afgezien van de huisarts zijn er in de zorg weinig professionals of instellingen die controle houden op de inzet van zorg”, zegt van der Meer. Hij vindt dat de huisarts zeker een plaats heeft in het opvolgen van de patiënt, maar stelt daarnaast voor om ook wijkverpleegkundigen meer te betrekken en hen een rol als poortwachter te geven. In zijn ogen moeten zij de mogelijkheid krijgen de patiënt door te verwijzen, zij het enkel op voorwaarde dat hun positie onafhankelijk en autonoom is. Ze mogen dus geen rechtstreekse relatie hebben met een andere zorgverstrekker. “Ze mogen evenmin per prestatie betaald worden”, aldus van der Meer. 

Het voorstel van Egbert van der Meer lijkt ingang te vinden bij de Nederlanders. Uit de Nationale Zorgbarometer blijkt immers dat de Nederlanders niet alleen erg tevreden zijn over de zorg, maar dat ze ook graag een iets uitgebreider rol aan de wijkverpleegkundige zouden geven. Twee derde van de Nederlander (64%) zou graag hebben dat de wijkverpleegkundige aan huis komt om de communicatie tussen de verschillende zorgverstrekkers te organiseren. Verder zien zij voor de wijkverpleegkundige verschillende taken weggelegd: signaleren of alles op gezondheidsvlak naar wens gaat (60%), het inschakelen van een andere zorgverstrekker (59%), het toedienen van medicijnen (58%) en het leggen van verbanden (52%).