Sinds enkele jaren heeft het Riziv de gewoonte om een top 25 bekend te maken van de werkzame bestanddelen die de sociale zekerheid het meeste kost. De cijfers gelden voor de werkzame bestanddelen voorgeschreven in de ambulante zorg. In 2011 was de koppositie weggelegd voor atorvastatine, goed voor een nettobedrag van 116,688 miljoen euro (107.230.278 DDD voor 299.180 patiënten).
De werkzame bestanddelen die in de top 25 van het Riziv en Farmanet voorkomen, zijn goed voor 37% van de totale netto-uitgaven (dat zijn de uitgaven voor de verplichte verzekering) en 23% van de behandelingsvolumes (DDD). Naast de 25 werkzame bestanddelen in deze rangschikking, zijn er in ons land nog eens 730 andere werkzame bestanddelen op de markt, waarvoor er een verzekeringstegemoetkoming is in de ambulante sector.
In netto-uitgaven uitgedrukt staat atrovastatine (meer dan 116 miljoen euro) op kop, gevolgd door adalimumab (97,67 miljoen euro) en rosuvastatine (72,39 miljoen euro). De top vijf wordt vervolledigd door etanercept (60,58 miljoen euro) en omeprazol (51,86 miljoen euro). Kijken we naar het aantal patiënten dat een werkzaam bestanddeel gebruikt, dan is het plaatje enigszins anders en komt amoxicilline op de eerste plaats met bijna 1,7 miljoen patiënten. Op de tweede plaats staat hetzelfde werkzaam bestanddeel maar dan met enzymremmer (bijna 1,6 miljoen patiënten). Op de derde plaats staat pantoprazol (724.325 patiënten), gevolgd door simvastatine (709.716 patiënten) en omeprazol (703.115 patiënten).
Een blik op de top 25 maakt meteen duidelijk dat er weinig recente werkzame bestanddelen in staan. De twee meest recente (adalimumab en tiotropium bromide) werden voor het eerst terugbetaald in 2004. Maar liefst 15 werkzame bestanddelen uit de ranglijst dateren al van voor 2000. Drie actieve bestanddelen staan al sinds 1997 (het eerste jaar dat Farmanet ermee uitpakte) in de top 25: omeprazol, simvastatine en molsidomine.
Nog enkele interessante gegevens: de top 25 bevat drie werkzame bestanddelen gebruikt tegen COPD en astma, drie cholesterolverlagende middelen, twee immunosuppresiva geïndiceerd voor de behandeling van actieve reumatoïde artritis en psoriasis, drie antipsychotica, twee protonpompremmers, twee laagmoleculaire heparines die gebruikt worden bij de preventie van trombose, twee breedspectrumantibiotica , één werkzaam bestanddeel gebruikt als antidepressivum, één anti-anginosim gebruikt bij de chronische behandeling van stabiele angor, één stollingsfactor, één immunomodulerend middel gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose, één antitumoraal geneesmiddel, een bètablokker gebruikt bij de behandeling van hypertensie, één anti-epilepticum en zuurstof.