De federale regering wacht met het opstellen van een begroting tot na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft zijn huiswerk al wel klaar. Maandag keurde een tweederdemeerderheid het begrotingsvoorstel voor 2013 goed. De vertegenwoordigers van artsen en ziekenhuizen stemden tegen.
Het voorwoord bij het begrotingsvoorstel dat het Verzekeringscomité afgelopen maandag goedkeurde, zet meteen de bakens: ‘Het regeerakkoord van 1 december 2011 legt het budgettaire traject van de ziekteverzekering tot 2014 vast. Dit budgettaire kader is zeer strak.’ Resultaat van het strakke kader is onder meer dat het Verzekeringscomité weinig ruimte laat voor nieuwe initiatieven. De prioriteit gaat naar reeds goedgekeurde (maar nog niet uitgevoerde) maatregelen. Nieuwe maatregelen kunnen enkel genomen worden wanneer ze dringend zijn en aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze de toegankelijkheid en de tariefzekerheid verbeteren, vooral voor chronisch zieken en voor de socio-economisch zwakste patiënten.
Komen we tot de cijfers. Het budget voor het jaar 2012 is vastgelegd op 25.627.379.000 euro. Daar komt voor volgend jaar een verhoging bij van 2% (de groeinorm) plus 1,9% (de gezondheidsindex), wat leidt tot een begrotingsvoorstel van 26.676.586.000 euro. Bij een onveranderde politiek komt de technische berekening uit op een bedrag van 26.672.010.000 euro, wat betekent dat er een marge is van 4.576.000 euro.
Het Verzekeringscomité wil dat de artsen 21,6 miljoen euro besparen op de erelonen en dat ze tevreden zijn met 8 miljoen euro voor nieuwe initiatieven, in casu de ontwikkeling van de huisartsenwachtposten. Dat past in het kader van een ander zinnetje uit de goedgekeurde tekst: ‘Er moeten maatregelen genomen worden om de aantrekkelijkheid van de huisartsgeneeskunde te versterken.’ Met deze 8 miljoen euro moeten de 19 wachtposten van huisartsen gefinancierd worden. Daarnaast vindt het Verzekeringscomité dat de zorgtrajecten verder gestimuleerd moeten worden. In het kader van een versterking van de tariefzekerheid stelt het Verzekeringscomité voor ‘incentives te ontwikkelen voor de conventionering en te gaan voor meer transparantie in de erelonen zowel in het ziekenhuis als in de ambulante sector’
Om het geneesmiddelenvoorschrift aan te pakken houdt het Verzekeringscomité 21,6 miljoen euro in van de ereloonmassa. De artsen kunnen dat geheel of gedeeltelijk terugwinnen door de uitgaven voor statines, protonpompinhibitoren en antibiotica onder controle te houden. Nog in de sector van de geneesmiddelen wil het Verzekeringscomité het Voorschrijven op Stofnaam (VOS) verder stimuleren. Momenteel gebeurt dat in 11% van de voorschriften waarvoor een generiek beschikbaar is. Het Verzekeringscomité wil dat optrekken tot 16% voor alle voorschriften, wat jaarlijks een besparing van 7,6 miljoen euro moet opleveren.