Wat met mensen zonder wettig verblijf?

24 mrt 2016

Door de asiel- en vluchtelingencrisis neemt de kans toe dat u als huisarts geconfronteerd wordt met mensen zonder wettig verblijf, vaak ook wel eens ‘mensen zonder papieren’ genoemd. Hoe moet je als huisarts met deze mensen omgaan? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zet een aantal punten op een rij.

Personen zonder wettig verblijf (niet te verwarren met asielzoekers en vluchtelingen die wel een tijdelijke of definitieve verblijfsvergunning kunnen hebben) kunnen zich niet aansluiten bij een ziekenfonds. Ze kunnen wel toegang tot de gezondheidszorg krijgen via de DMH-procedure en dat na aanvraag bij het OCMW van hun gemeente. DMH staat daarbij voor Dringend Medische Hulp. Een term die misschien voor verwarring kan zorgen omdat deze hulp helemaal niet beperkt is tot dringende zorg, maar in principe toegang geeft tot alle preventieve en curatieve zorg zowel in het ziekenhuis als ambulant. Om in aanmerking te komen voor de DMH-procedure moet de behoeftigheid aangetoond zijn tijdens een sociaal onderzoek. In 2013 deden 17.602 mensen een beroep op DMH. Dat komt naar schatting neer op 10 tot 20% van de mensen zonder wettig verblijf. Met de DMH-procedure geeft België duidelijk aan dat het land het fundamenteel recht voor iedereen op toegang tot gezondheidszorg ernstig neemt en respecteert.

sdf grAlle mensen zonder wettig verblijf hebben recht op gezondheidszorg via de DMH-procedure. Vermits DMH alle soorten gezondheidszorg omvat, kan een huisarts zonder probleem het attest invullen wanneer iemand zich hiermee aanmeldt. Omdat het OCMW een belangrijke rol speelt in de hele DMH-procedure raadt het KCE aan om als kring een samenwerkingsakkoord af te sluiten met het lokale OCMW. Op die manier is het duidelijk onder welke voorwaarden de kosten, waaronder die van de eerste raadpleging door hen worden gedragen.

Het MediPrima-systeem dat elektronische gegevens over DMH uitwisselt tussen OCMW’s, zorgverleners en de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) wordt weldra uitgebreid naar huisartsen. Bedoeling van het MediPrima-systeem is om de informatiestromen te vereenvoudigen. Dat is nodig in het systeem dat de DMH geldig is voor een periode van drie maanden. Na deze termijn wordt ze automatisch stopgezet en moet ze opnieuw geactiveerd worden indien er gezondheidszorg nodig is.