Vlaming Hans Kluge leidt Europese tak WGO

Onze landgenoot Hans Kluge werd deze week verkozen tot directeur van het Regionaal Bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Europa (WHO/Europe). Het is zijn taak om samen met de ministers van Gezondheidszorg van de 53 Europese landen het gezondheidsbeleid mee uit te stippelen.

Als directeur van WHO/Europe ondersteunt Hans Kluge, een 50-jarige arts afkomstig uit Roeselare, de nationale overheden van 53 Europese landen bij de ontwikkeling van een doeltreffend en duurzaam gezondheidszorgbeleid. Na zijn studies geneeskunde aan de KU Leuven begon hij zijn carrière als huisarts in Lombardsijde, Nieuwpoort en Hasselt. Al snel liet hij het huisartsenbestaan achter zich om voor Artsen Zonder Grenzen België als coördinator tuberculose naar Somalië te reizen. Vervolgens werkte hij voor de humanitaire organisatie in Liberia en Rusland. In Siberië hield hij zich onder meer bezig met de problematiek van tuberculose in gevangenissen. In 2009 verhuisde hij naar Kopenhagen om er voor WHO/Europe aan de slag te gaan als directeur van het departement gezondheidszorgsystemen.

Hans Kluge was één van de zes kandidaten om de vacante functie van directeur van WHO/Europe op zich te nemen. Naast zijn medische kennis en ervaring speelde ook zijn talenkennis in zijn voordeel. Hij was immers de enige kandidaat die vloeiend de vier officiële talen van WHO/Europe spreekt (Engels, Frans, Duits en Russisch), met daar bovenop als moedertaal Nederlands. Hij kwam als beste kandidaat uit de assessments.

De uitdagingen waar Kluge en de Europese landen voor staan, zijn niet gering: steeds meer burgers kampen met één of meerdere chronische aandoeningen, het aantal mensen dat kampt met psychische problemen neemt toe, luchtvervuiling is verantwoordelijk voor heel wat gezondheidsproblemen, het aantal mensen dat zich laat vaccineren neemt in de meeste landen af, het verkeerd gebruik van antibiotica werkt antibioticaresistentie in de hand, veel landen kampen met een tekort aan goed opgeleide zorgverstrekkers en de stijgende prijzen van geneesmiddelen blijven een actueel gegeven. Veel van deze problemen hebben een grensoverschrijdend karakter en vragen dan ook een grensoverschrijdende aanpak.

Zelf droomt Hans Kluge van “een samenleving waar niemand wordt achtergelaten. Een Europa waar gezondheid een belangrijk onderdeel uitmaakt van de overheidspolitiek zodat mensen van alle leeftijden een gezond leven kunnen hebben. Een Europa waar mensgerichte en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar is. Als directeur wil ik pragmatische, maar ambitieuze oplossingen op maat van elk land uitdokteren om deze visie in de praktijk te brengen.”

Tijdens de campagne om verkozen te worden, werd Hans Kluge sterk ondersteund vanuit Belgische hoek. “Hans Kluge is de man die Europa nodig heeft op vlak van gezondheidszorg”, stelde voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V). Ontslagnemend minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vindt het een hele eer dat een landgenoot aan het hoofd komt te staan van WHO/Europe: “Veel uitdagingen in de zorg stoppen niet aan de landsgrenzen, maar vragen net een internationale aanpak. Een instantie als WHO/Europe speelt daar een belangrijke rol bij: ze kan helpen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en tot oplossingen te komen die je als individueel land niet voor elkaar kan krijgen.” In de aanloop naar de verkiezing roemde De Block het feit dat Hans Kluge vanuit zijn ervaring als huisarts in staat is zowel de noden van de patiënt als van de zorgverstrekker te begrijpen.

Filip Ceulemans