Vlaanderen richt Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin op

13 apr 2017

De Vlaamse regering keurde vorige week een voorontwerp van decreet goed dat de oprichting mogelijk maakt van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Welzijn.

Het Overlegcomité wordt opgericht om in de toekomst alle actoren die in een van de drie sectoren actief zijn, te betrekken bij de voorbereiding van het beleid. Op het tripartite overlegmodel nodigt Jo Vandeurzen (CD&V) de vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, verzekeringsinstellingen, uitbetalingsactoren en gebruikers uit. Maar ook zorgverstrekkers, ziekenfondsen en zorgkassen krijgen een volwaardige plaats in het overleg. Het overlegcomité kan overleggen en akkoorden sluiten over alle beleidsaangelegenheden die betrekking hebben op één van de sectoren. Het overlegcomité heeft als voorbeeld het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité.

Het overlegcomité bestaat uit drie sectorale kamers: Vlaamse sociale bescherming en personen met een handicap; Gezondheid; en Gezin. Naast de drie sectorale kamers is er een intersectorale kamer Beleid Vlaamse sociale bescherming en Personen met een Handicap, Gezondheid en Gezin, die overlegt en akkoorden sluit over het beleid dat een mix is van het beleid van de sectorale kamers, alsook over het beleid inzake welzijn.

De consensusakkoorden van het overlegcomité worden gesloten op strategisch niveau en over de grote krachtlijnen van het welzijns- en gezondheidsbeleid uit het Vlaams regeerakkoord. De akkoorden worden steeds gesloten binnen het door de regering bepaalde budgettaire kader. De akkoorden kunnen gaan over: strategische beleidskeuzes, maatregelen waarover de Vlaamse Regering grote gedragenheid wenst bij de sociale partners en de specifieke belanghebbenden en samenwerkingsakkoorden van strategisch belang die de Vlaamse Gemeenschap wil sluiten met de federale overheid of met andere gemeenschappen en/of gewesten en over ontwerpen van Europese en internationale samenwerkingsakkoorden van strategisch belang.

“Dit overlegmodel biedt ons de mogelijkheid om samen met alle betrokkenen te komen tot een goed doordacht en gedragen beleid. Het biedt ons ook heel wat kansen om geleidelijk tot een harmonisering van het welzijns- en gezondheidsbeleid te komen, gericht op een betere zorg voor de burger op het vlak van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid. Met het betrekken van alle sociale actoren en betrokkenen van de sector erkent en waardeert de Vlaamse regering de onschatbare waarde van het sociaal overleg, de gebruikers, het middenveld en hun vele vrijwilligers voor de Vlaamse samenleving”, aldus Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Vandeurzen.