Vlaamse regering gaat verder op ingeslagen weg

11 sep 2014

Terwijl de onderhandelaars van de Zweedse coalitie verder zwoegen om een federale regering in de steigers te zetten, werkt de Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois aan haar eerste Septemberverklaring. Wat daarin staat, is uiteraard nog niet geweten, maar het regeerakkoord kan misschien al een tipje van de sluier oplichten. We halen er voor u de passages uit die voor de huisarts belangrijk zijn.

martelarenplein grHet Vlaamse regeerakkoord dat N-VA, CD& V en Open Vld in juli afsloten, is opgebouwd rond de woorden vertrouwen, verbinden en vooruitgaan. Vertrouwen in eigen kunnen en vertrouwen in elkaar. "Moeilijke klippen neem je niet alleen, maar wel schouder aan schouder. Vertrouwen betekent ook verbinden, met elkaar en met elkaars talenten en kwaliteiten, zodat we samen kunnen vooruitgaan. We laten niemand achter", luidt het in het akkoord. Dat heeft tot gevolg dat onder meer de zorgsector, ondanks de noodzakelijke besparingen, een bijkomend budget krijgt van een half miljard euro tegen het einde van deze regeerperiode. "Vanaf dag één investeren we extra in wie onze zorg het meest nodig heeft, eerst en vooral voor personen met een beperking."

Gelet op de stijgende nood aan goede chronische zorg, zorgcontinuïteit, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg wil de Vlaamse regering de eerstelijnszorg uitbouwen en versterken. "We willen daarbij vertrekken van de sterktes van ons zorgaanbod met zijn verscheidenheid aan vormen waarin zorgverstrekkers in de eerste lijn actief zijn. Dat impliceert ook dat de individuele patiënt meer moet betrokken worden bij de beslissingen omtrent zijn eigen zorg, dat we hem erkennen als expert in zijn eigen aandoening of ondersteuningsnood. Om dit kracht bij te zetten, ontwikkelen we een handvest dat de (collectieve) rechten van de patiënt duidelijk expliciteert."
De bestaande structuren en netwerken in de eerste lijn moeten volgens de Vlaamse regering versterkt, vereenvoudigd, geïntegreerd en beter op elkaar afgestemd worden. De zesde staatshervorming biedt de mogelijkheid om hier werk van te maken. Specifiek noemt de Vlaamse regering hierbij de huisartsenkringen, de Lokale Multidisciplinaire Netwerken, de Geïntegreerde Diensten Thuiszorg, de palliatieve netwerken en de palliatieve multidisciplinaire teams. "Voortbouwend op de mogelijkheden van het zorgregio-decreet en de conclusies van de twee eerstelijnsgezondheidsconferenties, willen we op het regionaal stedelijk niveau alle zorgsectoren samenbrengen en de zorgdoelstellingen die op Vlaams niveau bepaald worden, verfijnen in kwantitatieve termen, hun uitvoering bevorderen en de toegankelijkheid van het zorgaanbod in de zorgregio bewaken (signaleren van dreigend overaanbod of lacunes in de zorg). Op het klein-stedelijk niveau willen we ervoor zorgen dat de praktijkondersteunende en patiëntgerichte functies voor de eerste lijn worden opgenomen: kringwerking onderhouden, multidisciplinair overleg faciliteren, permanentie aanbieden, enz." De werking van het Impulseo-fonds dat voorziet in incentives voor opstartende huisartsen en ondersteuning van huisartsen en huisartsengroeperingen, wordt verder gezet en verbeterd. "We creëren een kader voor organisatiemodellen voor praktijkvoering in de eerste lijn die duurzame antwoorden kunnen zijn voor chronische zorgnoden."