Vitalink en de verantwoordelijkheid van de arts

13 mei 2015

Is een arts verantwoordelijk wanneer hij informatie die door de patiënt al dan niet moedwillig foutief wordt gegeven, zo doorstuurt naar Vitalink? Neen, zegt de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren. De Raad verwijst daarbij naar de wet op de patiëntenrechten.

Stel: een patiënt geeft (moedwillig) foute informatie of houdt informatie over zijn vaccinatiestatus achter. De arts geeft die informatie vervolgens door aan Vitalink. Is de arts dan verantwoordelijk voor deze foute informatie. Voor de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren is het antwoord op deze vraag duidelijk neen. “De arts is verantwoordelijk voor de objectieve en verifieerbare data die hij haalt uit het patiëntendossier dat door hem zorgvuldig bijgehouden wordt. Wat de subjectieve gegevens betreft die dioor de patiënt aangereikt worden, gaat de arts er van uit dat deze correct zijn omwille van de vertrouwensband tussen arts en patiënt en omdat de patiënt volgens de wet op de patiëntenrechten een medewerkingsplicht heeft. Bijgevolg kan de arts niet verantwoordelijk gesteld worden wanneer de patiënt de arts foutieve informatie zou aanreiken of informatie moedwillig zou verzwijgen.”

De Nationale Raad maakt van dit advies gebruik om te wijzen op het belang van Vitalink voor de continuïteit van de zorg. “De arts speelt een belangrijke rol in het verkrijgen van de toestemming van de patiënt om deel te nemen aan het Vitalink-platform. Daarnaast dient de arts te zorgen dat het patiëntendossier zorgvuldig wordt bijgehouden, omdat het de bron is van de gegevens die doorgegeven worden.”


Zie ook: het volledige advies van de Orde van geneesheren