Verplichte derde betaler in voege

1 okt 2015

Vanaf vandaag 1 oktober moet de huisarts bij zijn raadplegingen de derde betaler toepassen voor zijn patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Domus Medica heeft de voorbije dagen en weken al heel wat aandacht besteed aan deze nieuwe situatie en is ook ter plaatse gaan uitleggen wat er juist verandert. We zetten hier graag op een rijtje wat het Riziv gisteren op haar website zette.

Wat houdt de nieuwe verplichte derde betalersregeling precies in?

Vanaf 1 oktober geldt de wettelijke verplichting om de derdebetalersregeling toe te passen voor de rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming. Dit geldt voor alle geneeskundige verstrekkingen ten aanzien van deze patiënten, met uitzondering van de bezoeken.

Wat gebeurt er indien de huisarts geen derde betalende heeft toegepast, terwijl hij daartoe verplicht was?

1euro grEen geïnformatiseerde huisarts met bijgewerkte software moet de verplichte derde betaler toepassen, ongeacht of de patiënt de toepassing vraagt of niet. De huisarts kan elektronisch factureren via MyCarenet. Een geïnformatiseerde huisarts waarvan de software nog niet bijgewerkt is, moet in elke geval de derde betaler toepassen voor de patiënt die het vraagt en in dat geval factureren zoals hij het tot nu doet. (in het kader van de sociale derde betaler). Tijdelijk – en tot tegenbericht – wordt gedoogd dat de verplichte regeling derde betaler nog niet in alle gevallen kan worden toegepast. Een niet geïnformatiseerde huisarts moet de derde betaler toepassen, ongeacht of de patiënt de toepassing van derde betalende vraagt of niet.  De arts factureert verder op papier.

Wanneer de arts verkeerdelijk toch geen toepassing zou maken van de verplichte derde betaler, zal de terugbetaling aan de rechthebbende van het bedrag dat normaal via derde betalende had moeten worden aangerekend, op de gebruikelijke manier gebeuren. Gezien de invoering van een verplichting tot toepassing van de derde betalende, een belangrijke aanpassing inhoudt in de administratieve routines, zal in eerste instantie de nadruk worden gelegd op informatie van de rechthebbende en de huisarts, op sensibilisering en op opvolging van de toepassing in de praktijk.

Is de verplichte derde betaler louter van toepassing op geconventioneerde huisartsen?

Neen, deze verplichting geldt ook voor niet-geconventioneerde huisartsen. Wanneer een niet-geconventioneerde huisarts de verplichte derdebetalersregeling toepast, mag hij wel een ereloonsupplement aanrekenen. Ook in de huisartsenwachtpost is de derdebetaler verplicht bij een raadpleging door een voorkeurgerechtigde.

Binnen welke termijn wordt de huisarts betaald door het ziekenfonds?

Factureert de huisarts nog niet elektronisch dan moet het ziekenfonds betalen binnen een periode van dertig dagen. Bij een elektronische facturatie is dat binnen veertien dagen. Wordt de huisarts te laat betaald, dan moet hij dat meedelen aan het ziekenfonds en kunnen verwijlinteresten gevraagd worden (wettelijke interestvoet vanaf de dag waarop de betaaltermijn verstreek).


Zie ook: